Tobramycine

Bijgewerkt op 21 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is tobramycine?

Tobramycine is een antibioticum. Dat is een geneesmiddel tegen infecties die door bacterien worden veroorzaakt. Het wordt op de markt gebracht als injectievloeistof, als pufjes voor inhalatie, en als oogzalf. Er zijn geen tabletten of capsules met tobramycine omdat het middel na doorslikken niet wordt opgenomen in het lichaam.


Welke toedieningsvormen zijn er?

Tobramycine injectievloeistof

De injectievloeistof wordt op de markt gebracht onder de merknaam Obracin. Er is ook een merkloze versie beschikbaar. De injectievloeistof wordt gebruikt bij de behandeling van longontsteking, infecties van de urinewegen, infecties van de huid en buikvliesontsteking.

Tobramycine verneveloplossing voor inhalatie

Tobramycine voor inhalatie wordt gebruikt bij de behandeling van luchtweginfecties. Het gaat dan vooral om luchtweginfecties die worden veroorzaakt door de Pseudomonas-bacterie.

Tobramycine oogzalf & oogdruppels

De oogzalf en oogdruppels worden op de markt gebracht onder de merknaam Tobrex. Tobrex wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige infecties van het oog door bacteriën, bijvoorbeeld ontsteking van het hoornvlies (keratitis) en infecties met de Pseudomonas bacterie.

Er zijn ook oogdruppels/oogzalf die zowel tobramycine als dexamethason bevatten. Dit combinatiemiddel wordt Tobradex genoemd. Het wordt gebruikt voor behandeling en preventie van ooginfecties.

Tobradex (tobramycine + dexamethason) oogdruppels
Tobradex (tobramycine + dexamethason) oogdruppels – bron: Multipharma

Hoe werkt het?

Tobramycine bindt aan bepaalde structuren in bacteriën. Deze structuren, ribosomen genaamd, spelen een belangrijke rol bij het maken van eiwitten in de bacteriën. Als bacteriën deze eiwitten niet kunnen aanmaken gaan ze dood.


Bij welke aandoeningen?

Tobramycine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten infecties, zoals longontsteking, ernstige urineweginfecties, infecties van de huid en buikvliesontsteking (peritonitis).


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan tobramycine bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen worden het vaakst gemeld.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld:

Bij behandeling met een injectie of infuus kan pijn op de injectieplaats ontstaan.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van tobramycine. Dit is de bijsluiter voor de injectievloeistof. Kijk voor andere toedieningsvormen in de betreffende bijsluiter.


Plaats een reactie