Tirbanibuline

Wat is tirbanibuline?

Tirbanibuline is een geneesmiddel tegen zonlichtbeschadiging van de huid (actinische keratose). Het wordt op de markt gebracht door de firma Almirall onder de merknaam Klisyri. Klisyri wordt geleverd als zalf. De zalf dient op de aangetaste plekken op de huid te worden aangebracht.

Hoe werkt het?

Tirbanibuline wordt na aanbrengen opgenomen in de huid. In de cellen van de huid bindt het middel aan een bepaald eiwit. Dit eiwit wordt tubuline genoemd. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van het zogenaamde cytoskelet. Dat is het geheel aan structuren dat de vorm van de cel in stand houdt. Tubuline zorgt met name voor de opbouw van de zogenaamde microtubuli. Door aan tubuline te binden gaat tirbanibuline de opbouw van nieuwe cellen tegen. Zo stopt het de vermenigvuldiging en ontwikkeling van huidcellen die optreedt bij actinische keratose.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tirbanibuline wordt gebruikt bij de behandeling van actinische keratose (zonlichtbeschadiging van de huid).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan tirbanibuline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn rode verkleuring van de huid (erytheem), schilfering van de huid, en branderigheid, wondjes of korstjes op de plaats van toediening. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Klisyri. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven