Tiapride

Bijgewerkt op 9 september 2022 door Simpto.nl

Wat is tiapride?

Tiapride is een geneesmiddel tegen psychosen. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van tardieve dyskinesie. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Tiapridal. Tiapridal wordt geleverd als tablet. Eén tablet Tiapridal bevat 100 mg tiapride.

verpakking Tiapridal (tiapride) tabletten
verpakking Tiapridal (tiapride) tabletten – bron: Apotheek Claeys

Hoe werkt het?

Net als andere antipsychotica werkt flupentixol doordat het neurotransmitters in de hersenen beïnvloedt. Neurotransmitters zijn signaalstofjes die ervoor zorgen dat zenuwprikkels van de ene naar de andere hersencel worden doorgegeven. Antipsychotica beïnvloeden de hoeveelheid dopamine en serotonine in bepaalde delen van de hersenen. Tiapride doet dat vooral door de werking van dopamine op hersencellen te belemmeren. Dat gaat via het bezetten van zogenaamde dopamine-receptoren op hersencellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tiapride is officieel bedoeld voor de behandeling van tardieve dyskinesie door gebruik van antipschotica. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van alcoholonttrekkingsverschijnselen, en verwardheid, opwinding, en/of agressief bij ouderen. Ook wordt het soms gebruikt bij de behandeling van zogenaamde negatieve symptomen van psychoses.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan tiapride bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder genoemd.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van Tiapridal.

Plaats een reactie