Bijgewerkt op 16 oktober 2014
Wat is thuisdialyse?
Thuisdialyse is het spoelen van de nieren – ook wel ‘hemodialyse’ genoemd – bij de patiënt thuis. Nierdialyse werd voorheen alleen in het ziekenhuis of een gespecialiseerde dialysekliniek gedaan. Dat betekent voor de patiënt drie keer per week naar de kliniek om daar vervolgens drie uur lang te dialyseren. Thuisdialyse is voor de patiënt veel comfortabeler maar kan niet voor iedereen worden ingezet.
Voor wie is thuisdialyse geschikt?
Thuisdialyse wordt alleen voorgesteld door de behandelend nefroloog als de gewone dialyses zonder problemen verlopen, de patiënt en de partner in staat worden geacht om de verantwoordelijkheid op zich te nemen, en er thuis goede faciliteiten zijn om dit te doen.
Hoe gaat thuisdialyse in z’n werk?
De procedure van thuisdialyse is niet veel anders dan van dialyseren in ziekenhuis of dialysekliniek. Bij thuisdialyse ben je als patiënt natuurlijk zelf met partner en/of dialyse-assistent verantwoordelijk voor het dialyseren.
Verder lezen
Een overzichtelijk artikel met foto’s is te vinden op de website van de Isala Klinieken te Zwolle. Klik hier om doorgestuurd te worden naar deze website.
http://www.nephrologynews.com/articles/109265-nxstage-home-dialysis-patient-kicks-off-4-week-tour
Voordelen thuisdialyse
Het grote voordeel van thuisdialyse is de tijdsbesparing. Het is niet meer nodig om drie keer per week naar een ziekenhuis of dialysekliniek te gaan.
Een ander belangrijk voordeel is dat thuisdialyse de mogelijkheid biedt om ’s nachts te dialyseren. Dat geeft betere resultaten dan 3x per week overdag. Dat betekent dat mensen zich beter voelen, geen vochtbeperking nodig hebben en vaak ook minder geneesmiddelen hoeven te gebruiken.
Nadelen thuisdialyse
Over het algemeen zien patiënten vooral de voordelen van thuisdialyse. Maar men moet zich ook realiseren dat er een kamer in huis vrijgemaakt moet worden voor het dialyseapparaat en de voorraad dialysematerialen. Daarnaast is hulp nodig van de partner of een dialyse-assistent. Als de partner de begeleiding doet zal hij of zij een cursus hiervoor moeten volgen. Als een dialyse-assistent de begeleiding doet zal er toch steeds een vreemde in huis komen. Sommige mensen zien dat als nadeel.
De nieren zelf worden niet gespoeld.
Hemodialyse is een behandeling die het bloed zuivert en overtollig vocht verwijdert (hemo = bloed; dialyse = scheiding van stoffen). Dat gebeurt in een kunstnier die aan een dialysemachine is verbonden. Om te kunnen dialyseren is een toegang nodig tot de bloedbaan. Meestal is dit een shunt.