Thiamine

Bijgewerkt op 24 april 2023

Wat is thiamine?

Thiamine is vitamine B1. Het speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding in de cellen van het lichaam. Thiamine wordt als geneesmiddel gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij sprake is van een tekort aan vitamine B1.

Thiamine als geneesmiddel is beschikbaar in de vorm van tabletten en als injectievloeistof. Er zijn tabletten met respectievelijk 25 mg, 50 mg en 100 mg thiamine. De injectievloeistof wordt op de markt gebracht onder de merknaam ‘Thiamini injectie’. Eén ampul bevat 1 ml injectievloeistof, met daarin 100 mg thiamine.

Bij welke aandoeningen?

Behandeling met thiamine wordt toegepast bij aandoeningen die ontstaan door een tekort aan vitamine B1. Daarnaast kan het ook worden gebruikt om zulke aandoeningen te voorkomen, bijvoorbeeld bij mensen die een verhoogd risico lopen.

Thiamine wordt gebruikt voor de volgende indicaties:

Bij alcoholverslaving wordt geadviseerd om vier maal per dag een tablet met 25 mg thiamine te gebruiken. Bij een verhoogd risico op het syndroom van Wernicke wordt geadviseerd gedurende 3-5 dagen dagelijks 250 mg thiamine direct in de bloedbaan of in de spieren toe te dienen. Bij verdenking op het Wernicke-syndroom wordt geadviseerd dagelijks drie maal 500 mg thiamine direct in de bloedbaan toe te dienen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Thiamine is een vitamine dat ons lichaam nodig heeft. Aanvulling van een tekort aan thiamine zal daarom in principe geen bijwerkingen geven. Bij toediening via de bloedbaan (intraveneus) bestaat een zeer kleine kans op het ontstaan van een anafylactische shock.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van thiamine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven