Thiamazol

Bijgewerkt op 10 augustus 2021

Wat is thiamazol?

Thiamazol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Strumazol. Strumazol wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 10 milligram en met 30 milligram thiamazol.

Hoe werkt het?

Thiamazol remt het enzym thyreoperoxidase. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van schildklierhormoon door de schildklier. Door dit enzym te remmen wordt minder van de schildklierhormonen thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3) aangemaakt.

Bij welke aandoeningen?

Thiamazol wordt gebruikt bij de behandeling van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Graves. Daarnaast wordt het middel ook gebruikt om hyperthyreoïdie te voorkomen bij mensen die vanwege struma worden behandeld met jodiumhoudende verbindingen.

Welke dosering?

De meest gebruikelijke dosering voor volwassenen is 30 mg tot maximaal 90 mg per dag. Voor kinderen gelden lagere doseringen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan thiamazol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie), groei van een struma (kropgezwel), huiduitslag, jeuk, pijn in de gewrichten (artralgie) en galbulten. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder agranulocytose.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Strumazol. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

1 gedachte over “Thiamazol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven