Testiculaire sperma extractie (TESE)

Bijgewerkt op 19 december 2017

Wat is TESE?

TESE is een behandeling voor onvruchtbaarheid bij mannen. TESE staat voor ‘TEsticulaire Sperma Extractie’. Dat is een medische term die aangeeft dat zaad (sperma) direct uit de zaadbal (testis) wordt gehaald (extractie). Deze behandeling is bedoeld voor mannen die geen of onvoldoende zaadcellen in hun sperma hebben. Dit wordt azoöspermie genoemd. Vaak maken de zaadballen wel zaadcellen aan, maar komen er te weinig van in het sperma. In dat geval kan dan via een kleine operatie een stukje weefsel uit de zaadbal worden gehaald om daar direct zaadcellen uit te halen.

Hoe gaat TESE?

Een TESE-behandeling vindt meestal poliklinisch plaats. Dat betekent dat u niet hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij TESE wordt onder lokale verdoving een sneetje gemaakt in de balzak. Vervolgens wordt de zaadbal aangeprikt en een stukje weefsel verwijderd. Dit weefsel wordt onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van beweeglijke zaadcellen. Als die inderdaad aanwezig zijn worden ze ingevroren om ze later te kunnen gebruiken voor vruchtbaarheidsbehandeling. Ze kunnen dan worden geïnjecteerd in de eicel van de vrouw. Dit wordt met een medische term ‘intracytoplasmatische sperma-injectie’  of afgekort ICSI genoemd.

Na de behandeling

Hoewel het om een kleine ingreep gaat is het toch van belang om na de ingreep enkele dagen volledige rust te nemen. Dit heeft te maken met de kans op nabloedingen. Dat betekent geen overmatige inspanning, niet sporten en vermijden van strakke kleding rond de balzak.

TESE in Nederland

Hoewel de TESE techniek al vele jaren beschikbaar is wordt ze pas sinds oktober 2014 in Nederland toegestaan. Dat heeft ermee te maken dat lange tijd werd gedacht dat zaadcellen die direct uit de zaadbal worden verwijderd mogelijk onvoldoende rijp zouden zijn. Dat zou tot afwijkingen bij de uit de zaadcellen voortgekomen embryo’s kunnen leiden. Uit onderzoek blijkt echter dat kinderen die geboren worden na een TESE-behandeling niet vaker afwijkingen vertonen dan kinderen die ook via ICSI zijn verwekt maar waarbij het zaad gewoon via een zaadlozing is verkregen.

TESE wordt in Nederland gedaan in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en in het Universitair Medisch Centrum (UMC) St Radboud in Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven