Tenecteplase

Bijgewerkt op 23 april 2022

Wat is tenecteplase?

Tenecteplase is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om bloedstolsels in bloedvaten op te lossen (trombolyticum). Het wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de merknaam Metalyse. Metalyse wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof.

Hoe werkt het?

Tenecteplase lost bloedstolsels op. Door bloedstolsels die bloedvaten afsluiten op te lossen wordt de doorbloeding hersteld.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tenecteplase wordt gebruikt bij de behandeling van een hartinfarct. Het gaat dan om een hartinfarct met blijvende ST-elevatie op het ECG. Dit type hartaanval wordt STEMI genoemd.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere trombolytica kan toediening van tenecteplase leiden tot bloedingen. Daarnaast kan het leiden tot angina pectoris, hartritmestoornissen, pericarditis (ontstoken hartzakje), ischemie van het hart, hartfalen en cardiogene shock. Andere bijwerkingen die vaak voorkomen zijn misselijkheid, braken, bloedneus, en blauwe plekken. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Metalyse. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B01AD11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven