Bijgewerkt op 9 maart 2022
Wat is temoporfine?
Temoporfine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt gegeven als onderdeel van zogenaamde fotodynamische therapie. Dat betekent dat, enkele dagen na toediening, het aangetaste lichaamsdeel wordt belicht met speciaal laserlicht. Temoporfine wordt op de markt gebracht door Biolitec Pharma onder de merknaam Foscan. Foscan wordt geleverd als injectievloeistof.
Hoe werkt het?
Temoporfine is een antikankermiddel (oncolyticum). Het middel wordt actief zodra de behandeling met laserlicht plaatsvindt. Onder invloed van het laserlicht ontstaan dan zuurstofradicalen. Die zijn schadelijk voor het omliggende weefsel.
Bij welke aandoeningen?
Temoporfine wordt gebruikt bij de behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied, zoals bijvoorbeeld mondbodemkanker en tongkanker.
Welke dosering?
De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt. Voor volwassen wordt een dosering van 0,15 milligram per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend als langzame injectie. Vier dagen (96 uur) na toediening dient het te behandelen gezwel te worden belicht met speciaal laserlicht.
Afhankelijk van het oordeel van de behandelend arts kan een tweede behandelkuur worden gegeven met een interval van minimaal 4 weken tussen de behandelingen.
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere medicijnen kan ook dit middel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, oedeem (vocht vasthouden), hoofdpijn, pijn in het gezicht, vorming van littekens in het behandelde gebied, zwelling van de tong, moeite met slikken, ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis). Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, hyperpigmentatie van de huid (donkere verkleuring), mond niet goed kunnen openen, branderig gevoel en duizeligheid.
Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van Foscan. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
ATC-code
L01XD05