Telotristat-ethyl

Bijgewerkt op 28 maart 2021

Wat is telotristat-ethyl?

Telotristat-ethyl is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van aanhoudende diarree die wordt veroorzaakt door het carcinoïdsyndroom. Het wordt op de markt gebracht door Ipsen Farmaceutica onder de merknaam Xermelo. Xermelo wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 250 milligram telotristat-ethyl. Xermelo wordt meestal gebruikt in combinatie met een zogenaamde somatostatine analoog.

Hoe werkt het?

Telotristat-ethyl is een zogenaamde ‘prodrug’. Dat betekent dat het zelf niet werkzaam is. Na inname wordt het omgezet in de werkzame stof telotristat. Telotristat remt het enzym triptofaanhydroxylase. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van de signaalstof (neurotransmitter) serotonine in het lichaam.

Bij welke aandoeningen?

Telotristat-ethyl wordt gebruikt bij de behandeling van aanhoudende diarree (chronische diarree) bij mensen met het carcinoïdsyndroom.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is driemaal per dag een tablet van 250 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze aanbevolen dosering af te wijken, bijvoorbeeld bij mensen met een slecht werkende lever.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan telotristat-ethyl bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, darmverstopping (obstipatie), buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, winderigheid (flatulentie), depressie, perifeer oedeen en koorts. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verhoging van de leverenzymen alkalische fosfatase, ALAT, ASAT en gamma-GT. Bij gebruik van hoge doses van het middel kan ernstige indikking van de ontlasting (fecale impactie) ontstaan.

Engelse vertaling

telotristat ethyl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven