Teerzalf

Bijgewerkt op 19 januari 2022

Wat is teerzalf?

Teerzalf is een middel dat koolteer bevat. Het wordt gebruik bij de behandeling van bepaalde vormen van eczeem en psoriasis.

teerzalf
typen teerzalf

Hoe werkt het?

Koolteer bestaat uit duizenden verschillende chemische bestanddelen. De koolteer stimuleert de aanmaak van bepaalde eiwitten die de hechting van de huidcellen aan elkaar bevorderen. Daardoor vermindert het schilfering van de huid, beschermt het de huid tegen infecties en vermindert het tevens jeuk.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Teerzalf wordt bij de volgende aandoeningen gebruikt:

Shampoo met koolteer wordt gebruikt bij de behandeling van hoofdroos, een vorm van seborroïsch eczeem dat op de behaarde hoofdhuid voorkomt.

Welke bijwerkingen geeft het?

Producten die koolteer bevatten hebben een aparte geur en kunnen vlekken veroorzaken als ze in aanraking komen met kleding.

In het verleden zijn er meldingen geweest van het ontstaan van huidtumoren na langdurig gebruik van teerzalf. In het later onderzoek is echter nooit aangetoond dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het gebruik van teerzalf en het ontstaan van tumoren van de huid.

In de Verenigde Staten wordt er vanuit gegaan dat koolteerpreparaten met een concentratie van 0,5%-5% koolteer veilig en effectief zijn.

Koolteer vergroot de gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Dat betekent dat delen van de huid die met teerzalf worden behandeld sneller zonverbranding zullen oplopen. Daarom wordt aanbevolen om de behandelde delen van de huid niet bloot te stellen aan zonlicht.

Bij sommige mensen kan het gebruik van teerzalf leiden tot ontsteking van de haarzakjes (folliculitis) ter plekke van de behandelde huid.

In zeldzame gevallen kan gebruik van koolteer leiden tot een allergische reactie.

Synoniemen

trekzalf, koolteer, koolteerzalf, koolteeroplossing, koolteeroplossingen, koolteerproducten, koolzalf, coal tar, coal tar ointment, liquor carbonis detergens, LCD, liquor picis carbonis, LPC, solutio carbonis detergens, oplossing van koolteer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven