Talazoparib

Bijgewerkt op 12 juli 2020

Wat is talazoparib (Talzenna)?

Talazoparib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Talzenna. Talzenna wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 0,25 mg en met 1 mg van de werkzame stof. Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van talazoparib.

Hoe werkt het?

Talazoparib is een zogenaamde PARP-remmer. Zoals de naam al zegt gaan PARP-remmers de werking van het enzym poly-ADP-ribose-polymerase (PARP) tegen. Dit enzym speelt een rol bij het herstellen van schade aan het DNA, zoals dat ontstaat door toediening van bepaalde antikankermiddelen. PARP-remmers voorkomen dat kankercellen de DNA-schade die door antikankermiddelen wordt toegebracht herstellen. Zo verbeteren ze indirect de werking van de antikankermiddelen.

Biji welke aandoeningen?

Talazoparib wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker. Het gaat om gevorderde stadia van zogenaamde BRCA-gemuteerde, HER2-negatieve borstkanker.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan talazoparib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en haaruitval. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden. Zo kan bijvoorbeeld bloedarmoede (anemie) optreden. Andere bloedafwijkingen die regelmatig voorkomen zijn een verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Talzenna. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven