Suxamethonium

Bijgewerkt op 23 februari 2022

Wat is suxamethonium?

Suxamethonium is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als spierverslapper tijdens narcose bij operaties. Het wordt geleverd als injectievloeistof in ampullen van 2 ml met een concentratie van 50 mg/ml. De injectievloeistof wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) of in een spier (intramusculair) ingespoten.

Suxamethonium staat op de lijst van Essentiële Geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hoe werkt het?

Suxamethonium is een spierverslapper. Het verslapt in zeer korte tijd verijwel alle spieren van het lichaam. Dat geldt ook voor de ademhalingsspieren.

Wanneer wordt het gebruikt?

Suxamethonium wordt gebruikt voor anesthesie tijdens operatie om intubatie te vergemakkelijken en spierverslapping te bewerkstelligen. Daarnaast wordt het gebruikt bij het reponeren van ontwrichtingen (luxaties) en botbreuken (fracturen), bij stembandkramp (laryngospasme), tijdens elektroconvulsieve therapie (ECT) en bij de behandeling van tetanus.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere narcosemiddelen kan suxamethonium bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn spiertrillingen (spierfasciculaties), verhoogde druk in de maag, langzame hartslag (bradycardie), snelle hartslag (tachycardie), huiduitslag, rode verkleuring van de huid, en verhoging van de oogdruk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd kalium gehalte (hyperkaliëmie) en myoglobinemie.

Engelse vertaling

suxamethonium chloride, suxamethonium, succinylcholine, sux

Synoniemen

succinylcholine

ATC-code

M03AB01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven