Sunitinib (Sutent®)

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is sunitinib (Sutent®)?

Sunitinib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Sutent.

sunitinib (Sutent) capsules
Sutent capsules

Sutent wordt geleverd als capsules met 12,5 mg, 25 mg en 50 mg sunitinib.

Hoe werkt het?

Kankergezwellen groeien snel doordat kankercellen zich snel vermenigvuldigen. Om te blijven groeien moet ook de doorbloeding van kankergezwellen toenemen. Dit gebeurt doordat cellen stofjes uitscheiden die de groei van bloedvaten bevorderen. Zulke stofjes worden ‘platelet-derived growth factor’ (PDGF) en ‘vascular endothelial growth factor’ (VEGF) genoemd. Deze stofjes kunnen hun werk doen doordat ze binden met bepaalde structuren op de kankercellen. Deze structuren worden ‘receptoren’ genoemd.

Sunitinib blokkeert de werking van deze receptoren door stofjes te remmen die vrijkomen als de receptor actief wordt. Zulke stofjes worden ‘proteïnekinasen’ genoemd. Door deze stofjes te remmen kan de receptor niet goed geactiveerd worden. Daardoor wordt de vorming van nieuwe bloedvaten in het kankergezwel geremd. Ook de vermenigvuldiging van kankercellen wordt hierdoor tegengegaan.

Sunitinib is een zogenaamde ‘proteïnekinaseremmer’.

Welke toepassingen zijn er?

Sunitinib wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende vormen van kanker:

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan sunitinib bijwerkingen veroorzaken. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen.

Gebruik van sunitinib kan ook leiden tot het zogenaamde ‘tumorlysis syndroom’. Tumorlysis syndroom ontstaat als veel kankercellen kapot gaan door de behandeling. Er komen dan allerlei stofjes uit de kankercellen vrij in het bloed. Daarbij zit ook urinezuur. Een overmaat aan urinezuur in het bloed kan leiden tot aandoeningen als jicht en uraatnefropathie. Om de kans hierop te verkleinen is het van belang dat de patiënt voldoende vocht binnenkrijgt.

Wanneer NIET gebruiken?

Het gebruik van sunitinib wordt afgeraden bij mensen met hoge bloeddruk (hypertensie) als deze niet goed behandeld kan worden. De bloeddruk zal daarom regelmatig gecontroleerd worden bij patiënten die dit middel gebruiken.

Omdat gebruik van sunitinib kan leiden tot hart- en vaatziekten wordt gebruik door mensen met hart- en vaatziekten, of met risicofactoren hiervoor, ook ontraden. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met ernstige angina pectoris, hartaanval of hartfalen. Hetzelfde geldt voor mensen die een TIA, beroerte of longembolie hebben gehad.

Omdat het middel niet onderzocht is bij kinderen wordt geadviseerd het middel niet in deze leeftijdsgroep te gebruiken.

Voor meer contra-indicaties verwijzen wij naar de bijsluiter van sunitinib.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

Het gehalte van sunitinib in het bloed kan worden verhoogd door:

Het gehalte van sunitinib in het bloed kan worden verlaagd door:

Aanbevolen wordt om bovengenoemde middelen en producten te vermijden. Als dat niet mogelijk is, is het verstandig dat de arts de dosering aanpast.

Sunitinib en QT-verlenging

Sunitinib verlengt het QT-interval op een hartfilmpje (ECG). Dit vergroot de kans op een bepaald soort hartritmestoornis. Om die reden wordt afgeraden om sunitinib te gebruiken tezamen met andere geneesmiddelen die het QT-interval verlengen. Voorbeelden zijn tricyclische antidepressiva, sommige antipsychotica, bepaalde antibiotica, en bepaalde antischimmelmiddelen.

Wat kost het?

Sutent kost ongeveer 45 euro per capsules van 12,5 mg. De capsules van 25 mg zijn twee keer zo duur; die van 50 mg vier keer.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie over sunitinib verwijzen we naar het EPAR dat is gepubliceerd over dit produkt. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.

Synoniemen voor sunitinib zijn Sutent en SU11248.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven