Sumatriptan

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is sumatriptan?

Sumatriptan is een medicijn tegen migraine. Soms wordt het ook gebruikt voor de behandeling van clusterhoofdpijn.

Sumatriptan wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Imigran. Er zijn ook diverse generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

verpakking Imigran (sumatriptan) tabletten

Werking van sumatriptan

Hoe werkt het?

De chemische structuur van sumatriptan lijkt op die van serotonine (5-HT). Het gevolg daarvan is dat sumatriptan, net als serotonine, kan binden aan zogenaamde ‘serotonine-receptoren’.

sumatriptan - molecuulstructuur
sumatriptan – chemische structuur (bron: Jü)

Serotonine-receptoren zijn kleine structuurtjes in de celwand van bepaalde cellen, zoals zenuwcellen en hersencellen. Door aan deze serotonine-receptoren te binden krijgt de betreffende cel een prikkel om iets te doen. Zo leidt prikkeling van zenuwcellen in de wand van bloedvaten tot samentrekking van de bloedvatwand. Het bloedvat zal hierdoor vernauwen.

Vernauwing van bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen kan helpen om migraine te verlichten. Een migraine-aanval ontstaat namelijk als bloedvaten in de hersenen verwijden.

Waarschijnlijk speelt ook een rol dat sumatriptan de uitscheiding van het stofje CGRP (Calcitonin Gene-Related Peptide) tegengaat. CGRP speelt een rol bij het ontstaan van migraine-aanvallen.

Toedieningsvormen sumatriptan

Sumatriptan is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen. Hieronder staan ze genoemd.

  • tabletten: er zijn tabletten met 50 mg en met 100 mg sumatriptan;
  • injectie onder de huid (subcutane injectie): de injectievloeistof bevat 12 milligram sumatriptan per milliliter;
  • neusspray: er zijn twee sterktes, namelijk met 10 mg per dosis, en met 20 mg per dosis;
  • zetpil: de zetpil bevat 25 milligram sumatriptan.

Het voordeel van een onderhuidse injectie is dat sumatriptan sneller in het bloed terechtkomt. Daardoor werkt het sneller dan na toediening per tablet. De werkingsduur is na injectie echter wel korter.

Toepassingen (indicaties) voor sumatriptan

Sumatriptan wordt gebruikt bij de behandeling van:

  • aanvallen van migraine
  • aanvallen van clusterhoofdpijn

Bijwerkingen sumatriptan

Net als andere medicijnen kan sumatriptan bijwerkingen geven.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Vanwege de werking van sumatriptan op bloedvaten kan het middel in zeldzame gevallen ernstige complicaties veroorzaken. Zo zijn er gevallen bekend waarbij mensen die het middel gebruikten angina pectoris, ischemie van het hart, of zelfs een hartaanval kregen.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van sumatriptan.

bijsluiter sumatriptan
bijsluiter sumatriptan

Contra-indicaties sumatriptan

Er zijn een aantal omstandigheden waaronder het gebruik van sumatriptan afgeraden of niet toegestaan is. Omdat sumatriptan bloedvaten kan vernauwen mag het niet worden gebruikt door mensen met aandoeningen waarbij de bloedvaten al vernauwd zijn. Het gaat dan om aandoeningen als angina pectoris, hartaanval, ziekte van Raynaud en perifere vaatziekte.

Kijk voor meer informatie over contra-indicaties in de bijsluiter van sumatriptan.

Interacties met andere geneesmiddelen

Sumatriptan kan interacties (wisselwerkingen) vertonen als het wordt gebruikt met bepaalde andere geneesmiddelen. Het gaat dan met name om oudere geneesmiddelen tegen migraine en bepaalde middelen tegen depressie (antidepressiva).

MAO-remmers

Sumatriptan wordt in het lichaam afgebroken door het enzym MAO-A (monoamine-oxydase A). Dat betekent dat het middel wisselwerkingen kan hebben met geneesmiddelen die dit enzym remmen, de zogenaamde MAO-remmers. Remmers van het MAO-A enzym zullen de afbraak van sumatriptan vertragen. De bloedspiegel van sumatriptan zal in dat geval hoger zijn dan normaal. Dat kan leiden tot meer bijwerkingen.

Ergotaminen

Gelijktijdig gebruik met oude antimigraine-middelen (ergotaminederivaten) geeft een verhoogd risico op samentrekking van de kransslagaderen van het hart (coronaire vaatspasmen). Daarom mogen deze middelen niet tegelijkertijd met sumatriptan worden ingenomen. Bij overschakeling van het ene op het andere middel moet een pauze worden ingelast. Dit dient in overleg met de behandelend arts te gebeuren.

SSRI’s / SNRI’s

Bij gelijktijdig gebruik van sumatriptan met antidepressiva uit de groep van de SSRI‘s of SNRI’s is er een verhoogd risico op het ontstaan van het serotoninesyndroom. Dit is een ernstige aandoening waarbij de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhoogd is.

Kijk voor meer informatie over deze aandoening op de webpagina over het serotoninesyndroom.

Gebruik tijdens zwangerschap

Als zwangere vrouwen geneesmiddelen gebruiken kan het zijn dat deze geneesmiddelen via het bloed en de placenta in de bloedsomloop van het ongeboren kind terechtkomen. Sommige geneesmiddelen kunnen op die manier afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. In dat geval wordt gesproken van ‘teratogeniteit’ van het geneesmiddel.

Van sumatriptan is niet goed bekend of het teratogeen is (afwijkingen bij het ongeboren kind kan veroorzaken). Daarom wordt afgeraden om het middel te gebruiken als je zwanger bent.

Gebruik van sumatriptan en borstvoeding

Sumatriptan gaat, vooral na toediening via injectie, over in de moedermelk. Dat betekent dat het kind kleine hoeveelheden van het middel binnenkrijgt. Om de hoeveelheid sumatriptan in de moedermelk te minimaliseren wordt aanbevolen om borstvoeding binnen 12 uur na toediening van sumatriptan te vermijden. Ook dient gekolfde melk, die binnen 12 uur na toediening van sumatriptan is afgenomen, worden vermeden.

Historie

Sumatriptan werd begin jaren ’90 van de vorige eeuw op de markt gebracht. Het was de eerste van de zogenaamde ‘triptanen‘, een groep geneesmiddelen voor de behandeling van migraine. Later kwamen andere triptanen op de markt, zoals rizatriptan (Maxalt), eletriptan (Relpax), en zolmitriptan (Zomig).


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 september 2018

2 gedachten over “Sumatriptan”

  1. Goedemiddag!!
    Ik heb een vraag!
    Ik gebruik deze medicijn, ” sumatriptan” 50g”
    Ik lees dat dezelfde bestandelen van IMIGRAN (FTAB-TABLETTEN) heeft? Is het zo?
    Als iemand Sumatriptan gebruikt, Waarom de dokter heeft ook deze Imigran tableet om elke dag te gebruiken? Alvast bedankt voor uw attent antwoord. Ely

    1. Het oorspronkelijke middel is sumatriptan (merknaam: Imigran) van GlaxoSmithKline. Na het verlopen van het octrooi op dit middel zijn er kopiën op de markt gekomen. Deze hebben geen merknaam en zijn goedkoper dan Imigran. Ze bevatten echter exact dezelfde werkzame stof, namelijk sumatriptan. Sommige artsen schrijven het merkproduct (Imigran) voor, anderen het merkloze product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven