Sulpiride

Bijgewerkt op 23 december 2021

Wat is sulpiride?

Sulpiride is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Dogmatil. Ook is een merkloze versie van het middel beschikbaar. Dogmatil is beschikbaar als capsules en tabletten. De capsules bevatten 50 mg sulpiride, de tabletten 400 mg.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Sulpiride wordt gebruikt bij de behandeling van psychoses, zoals die bijvoorbeeld voorkomen bij mensen met schizofrenie, en bij ernstige onrust en opwinding. Ook wordt het gebruikt voor de behandeling van bipolaire stoornis. Daarnaast wordt het middel soms ook voorgeschreven aan mensen met depressie bij wie antidepressiva niet of onvoldoende werken. Ten slotte wordt sulpiride soms gebruikt bij de behandeling van draaiduizeligheid, zoals dat bijvoorbeeld voorkomt bij de ziekte van Menière.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan sulpiride bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid en slaperigheid, darmverstopping (obtipatie), trillen van de handen, kwijlen (speekselvloed) en een innerlijk gevoel van onrust. In het bloed kan het prolactine gehalte verhoogd zijn. Dit wordt hyperprolactinemie genoemd. Het kan gepaard gaan met klachten als pijnlijke borsten, melkachtige afscheiding uit de borsten en borstvorming bij mannen (gynecomastie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dogmatil.

ATC-code

N05AL01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven