Stiripentol

Bijgewerkt op 17 oktober 2018 door Simpto.nl

Wat is stiripentol?

Stiripentol is een geneesmiddel tegen epilepsie (anti-epilepticum). Stiripentol wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Diacomit.

Diacomit wordt geleverd als capsule en als poeder voor suspensie (drank). De capsules zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 250 mg en 500 mg stiripentol. De poeder voor suspensie wordt geleverd in sachets. Ook deze sachets zijn beschikbaar in twee sterktes, eveneens met 250 mg en 500 mg stiripentol.

verpakking Diacomit (stiripentol) 250 mg capsules
verpakking Diacomit (stiripentol) 250 mg capsules

Hoe werkt het?

Het exacte werkingsmechanisme van stiripentol is niet bekend. Waarschijnlijk werkt het tegen epilepsie omdat het een stimulerend effect heeft op de zogenaamde GABA-receptor in de hippocampus van de hersenen. Daarnaast bevordert stiripentol de werking van een aantal andere anti-epileptische middelen doordat het bepaalde enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van deze middelen remt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Stiripentol wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van kinderen met epilepsie die onvoldoende reageren op het gebruik van andere anti-epileptica. Het wordt vaak ingezet bij de behandeling van kinderen met het syndroom van Dravet die al met clobazam en/of valproïnezuur worden behandeld.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere anti-epileptica kan stiripentol bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2018

Plaats een reactie