Stavudine

Bijgewerkt op 2 oktober 2020

Wat is stavudine?

Stavudine is een geneesmiddel tegen HIV-infectie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zerit. Zerit wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 40 milligram stavudine.

Hoe werkt het?

Stavudine remt de werking van een stofje in het virus. Dit stofje, reverse transcriptase genaamd, speelt een belangrijke rol bij de vermenigvuldiging van het virus. Reverse transcriptase stelt het virus in staat om een DNA-kopie van het eigen RNA te maken. Dit DNA kan vervolgens worden ingebouwd in het DNA van de gastheer, waarna het virus zich kan vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen?

Stavudine wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties.

Welke bijwerkingen geeft ’t?

Net als andere medicijnen geeft ook stavudine bijwerkinge. De meest voorkomende bijwerkingen zijn paresthesieën (tintelend of prikkelend gevoel), zenuwontsteking, buikpijn, opgeblazen gevoel in de buik, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, moeheid, slecht slapen en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd ALAT-gehalte, verhoogd ASAT-gehalte en verhoogd lipase gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productinformatie in de EPAR van Zerit. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven