Solifenacine

Bijgewerkt op 21 september 2020

Wat is solifenacine?

Solifenacine is een geneesmiddel voor mensen die moeite hebben hun plas op te houden. Dit wordt urine-incontinentie genoemd.

Vesicare (solifenacine)
Vesicare (solifenacine)

Solifenacine is ontwikkeld door Yamanouchi en wordt op de markt gebracht door Astellas onder de merknaam Vesicare. Naast Vesicare zijn ook merkloze (generieke) middelen beschikbaar die solifenacine bevatten.

Vesicare wordt geleverd als omhulde tabletten. Daarnaast is ook een suspensie voor oraal gebruik (drank) beschikbaar. De tabletten worden geleverd in twee sterktes: met 5 mg en met 10 mg van de werkzame stof. De drank wordt geleverd in een flacon met 150 ml suspensie. De sterkte van de suspensie is 1 mg solifenacine per milliliter suspensie.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Het middel wordt vooral voorgeschreven aan mensen met urine-incontinentie ten gevolge van een overactieve blaas. Aan kinderen wordt het soms voorgeschreven vanwege een neurogene blaas.

Hoe werkt het?

De blaas bestaat uit een spier. Bij een overactieve blaas is de blaasspier ‘overspannen’. Hierdoor krijg je snel het gevoel dat je moet plassen. Versicare helpt de blaasspier te ontspannen. Hierdoor kan de blaas meer urine bevatten en zal men minder snel hoeven plassen en minder snel urine verliezen.

Welke dosering?

Volwassenen

Vesicare is beschikbaar als tabletten van 5 mg en 10 mg. De gebruikelijke dosering voor de behandeling van urge incontinentie en verhoogde aandrang bij overactieve blaas is 5 mg per dag. In overleg met de arts kan besloten worden de dosering te verhogen naar 10 mg per dag.

Kinderen

Kinderen met een neurogene blaas worden vaak behandeld met solifenacine in drankvorm. De dosering hangt af van het lichaamsgewicht. De begindosering voor kinderen van 9-15 kg lichaamsgewicht bedraagt eenmaal per dag 2 ml. Voor kinderen van 15-45 kg bedraagt de begindosering eenmaal per dag 3 ml. Kinderen van 45-60 kg krijgen eenmaal per dag 4 ml, en kinderen zwaarder dan 60 kg krijgen eenmaal per dag 5 ml van de suspensie. De dagelijkse dosering kan zo nodig worden verhoogd tot 4 ml voor kinderen van 9-15 kg, 5 ml voor kinderen van 15-30 kg, 6 mg voor kinderen van 30-45 kg, 8 ml voor kinderen van 45-60 kg en 10 ml voor kinderen die zwaarder zijn dan 60 kg.

De behandelend arts kan redenen hebben om van de geadviseerde dosering af te wijken.

Bijwerkingen solifenacine

Vesicare kan de volgende bijwerkingen geven:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Vesicare.

Contra-indicaties solifenacine

Contra-indicaties zijn omstandigheden waaronder het geneesmiddel niet gebruikt mag worden. Zo wordt het afgeraden om dit middel te gebruiken als u nierdialyse-behandeling ondergaat. Ook niet gebruiken bij blaasretentie, toxisch megacolon, myastenie en bepaalde vormen van glaucoom.

ATC-code

G04BD08

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van solifenacine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

5 gedachten over “Solifenacine”

  1. Mieke Vandersmissen

    ik heb op advies van een uroloog solifenacine 5mg gekregen, mijn vraag: kan ik daar ook van bijkomen?

    1. Ik gebruik ook SOLIFENACINE maar ik heb niets gemerkt van een verhoogde bloeddruk en verlaag de bloeddruk. Hans van Graafeiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven