Wat is simvastatine?

Simvastatine is een geneesmiddel voor de behandeling van een te hoog cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolomie).

Simvastatine werd in 1989 in Nederland op de markt gebracht door MSD. Het is beschikbaar onder de merknaam Zocor. In 2003 is het octrooi op simvastatine verlopen. Sindsdien zijn er merkloze versies van het middel beschikbaar.

generiek simvastatine van Teva
bron: Teva

Simvastatine is beschikbaar als tabletten van 10 mg, 20 mg, 40 mg, 60 mg, en 80 mg.

Hoe werkt simvastatine?

Simvastatine remt in het lichaam de werking van een bepaalde stofje. Dit stofje heet ‘HMG-Co-A-reductase’. Het is een enzym dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Door dit stofje te remmen zal minder cholesterol worden aangemaakt.

simvastatine structuurformule
simvastatine structuurformule (bron: Andel)

Doordat minder cholesterol wordt aangemaakt zal de lever als reactie zogenaamde LDL-receptoren gaan aanmaken. Dat zijn structuurtjes op levercellen die het cholesterol binden. Door deze toename van het aantal LDL-receptoren kan meer cholesterol vanuit het bloed worden opgenomen in de levercellen. Het cholesterol gehalte in het bloed zal hierdoor dalen.

Andere effecten van simvastatine zijn verlaging van het VLDL-cholesterol gehalte in het bloed, en van het triglyceride gehalte in het bloed. Het zogenaamde HDL-cholesterol gehalte van het bloed gaat juist iets omhoog.

Het duurt enige tijd voordat simvastatine goed werkt. Na starten van het gebruik van simvastatine zal het cholesterol gehalte van het bloed meestal na 1-2 weken gaan dalen. De maximale daling wordt na 4-6 weken bereikt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Simvastatine wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed. Dit wordt ook wel ‘hypercholesterolemie‘ genoemd.

Het middel wordt gebruikt bij zowel primaire hypercholesterolemie als bij familiaire hypercholesterolemie. Familiaire hypercholesterolemie is een erfelijke vorm van een verhoogd cholesterolgehalte. Primaire hypercholesterolemie is niet erfelijk. Meestal wordt het veroorzaakt door een vetrijk dieet.

Simvastatine wordt daarnaast ook voorgeschreven om hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes mellitus) te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico op deze aandoeningen.

Bijwerkingen simvastatine

Net als andere geneesmiddelen kan simvastatine bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Wanneer NIET gebruiken?

Er zijn een aantal omstandigheden waarin simvastatine niet gebruikt mag worden.

Leverziekte

Simvastatine mag niet worden gebruikt door mensen met een leverziekte. Ook als iemand niet bekend is met een leverziekte maar wel afwijkingen in het bloed heeft die daarop wijzen mag het middel niet worden gebruikt.

Gebruik tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om geen simvastatine te gebruiken, omdat het middel mogelijk afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Om die reden wordt vrouwen in de vruchtbare leeftijd die simvastatine gebruiken geadviseerd om goede anticonceptie te regelen.

Gebruik bij het geven van borstvoeding

Het is niet goed bekend in hoeverre simvastatine wordt uitgescheiden in de moedermelk van een vrouw die simvastatine slikt en borstvoeding geeft. Om die reden wordt het gebruik van simvastatine door zogende vrouwen afgeraden. Of als simvastatine wordt gebruikt wordt geadviseerd geen borstvoeding te geven.

Engelse vertaling

simvastatin

Verder lezen / Referenties

Lees voor meer informatie de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *