Wat is sertraline?

Sertraline is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van angststoornissen.

Sertraline wordt op de markt gebracht onder de merknaam ‘Zoloft’. Ook zijn merkloze versies van het middel beschikbaar.

Zoloft wordt geleverd als omhulde tablet en als drank (oplossing). De omhulde tablet bevat 50 milligram sertraline. De drank bevat 20 milligram sertraline per milliliter en wordt geleverd in een flacon met 60 milliliter oplossing.

Generieke (merkloze) tabletten zijn er in twee sterktes, één met 50 milligram sertraline en één met 100 milligram sertraline.

Toepassingen (indicaties) van sertraline

Sertraline wordt in eerste instantie gebruikt voor de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven aan mensen met angststoornissen, zoals:

  • Dwangneurose (obsessief-compulsieve stoornis)
  • Paniekstoornis
  • Sociale angststoornis
  • Post-traumatische stress-stoornis (PTSS)

Hoe werkt sertraline?

Bij mensen met depressie is de hoeveelheid serotonine in bepaalde delen van de hersenen verlaagd. Hierdoor is de prikkeloverdracht tussen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen verminderd.

Sertraline is een zogenaamde ‘SSRI’. SSRI staat voor het engelse ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitor’, oftewel een ‘selectieve serotonine heropnameremmer’. Het remt de heropname van serotonine vanuit de synaptische spleet terug in het zenuwuiteinde van de hersencellen. Daardoor blijft meer serotonine beschikbaar voor prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Bijwerkingen van sertraline

Net als de andere SSRI’s kan paroxetine verschillende bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen genoemd.


sertraline molecuulstructuur
sertraline molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2018