Sertindol

Bijgewerkt op 22 oktober 2018 door Simpto.nl

Wat is sertindol?

Sertindol is een antipsychoticum. Antipsychotica zijn geneesmiddelen voor de behandeling van psychoses. Psychoses komen onder andere voor bij mensen met schizofrenie. Sertindol wordt vaak gebruikt voor de behandeling van schizofrenie.

Sertindol wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Serdolect. Serdolect wordt geleverd als omhulde tablet. Van deze omhulde tabletten zijn twee sterktes beschikbaar: een met 4 milligram sertindol en een met 16 milligram sertindol.

verpakking Serdolect (sertindol) 4 mg tabletten
verpakking Serdolect (sertindol) 4 mg tabletten

Toepassingen (indicaties) van sertindol

Sertindol wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met schizofrenie.

Hoe werkt sertindol?

Net als andere antipsychotica beïnvloedt sertindol de beschikbaarheid van signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersenen. Het gaat dan met name om de neurotransmitters dopamine en serotonine.

Bijwerking van sertindol

Net als andere medicijnen kan ook sertindol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder genoemd.

Ook kunnen geleidingsstoornissen in het hart optreden, met name een verlenging van het zogenaamde QT-interval op het elektrocardiogram (hartfilmpje).

Bij onderzoek van de urine kunnen rode bloedcellen worden aangetroffen. Dit wordt ‘hematurie‘ of ‘erytrocyturie’ genoemd. Ook kunnen witte bloedcellen in de urine worden aangetroffen. Dit wordt ‘leukocyturie‘ genoemd.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van sertindol.

Andere talen

Engelse vertaling

sertindole


sertindol molecuulstructuur
sertindol molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2018