Senna

Bijgewerkt op 28 september 2021

Wat is senna?

Senna is een natuurproduct dat wordt gebruikt als laxeermiddel. Het product is afkomstig van bladeren of peulvruchten van de struiken Cassia angustifolia en Cassia senna. Producten die senna bevatten zijn zonder doktersrecept verkrijgbaar. Het product ‘Sennosiden A+B’ is verkrijgbaar als geneesmiddel.

Hoe werkt het?

Het werkingsmechanisme van senna is nog niet helemaal opgehelderd. Waarschijnlijk bevordert senna de uitscheiding van vocht in de dikke darm, waardoor de ontlasting dunner en zachter wordt. Tevens zou het de samentrekking van de dikke darm bevorderen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Producten die senna bevatten worden gebruikt bij de behandeling van darmverstopping (obstipatie). Daarnaast worden dit soort middelen gebruikt om de darm schoon te maken ter voorbereiding op een operatie of een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan senna bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag. Bij langdurig gebruik kan door aanhoudende diarree uitdroging optreden. Ook kan in de darm een donkere verkleuring (pigmentatie) van het slijmvlies ontstaan. Dit wordt pseudomelanosis coli genoemd en is verder onschuldig.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in het registratiedossier van sennosiden A+B.

Synoniemen

senna-glycosiden, sennosiden

Engelse vertaling

senna, senna glycoside, sennoside, sennosides

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven