Wat is semaglutide?

Semaglutide is een geneesmiddel tegen diabetes type 2. Het wordt verkocht door NovoNordiks onder de merknaam Ozempic. Ozempic is beschikbaar als oplossing voor injectie onder de huid. Er zijn drie sterktes, namelijke met respectievelijk 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg semaglutide.

Ozempic (semaglutide)
Ozempic (semaglutide) – bron: NovoNordisk

Voor wie is semaglutide bedoeld?

Semaglutide is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 bij wie dieet en lichaamsbeweging alleen onvoldoende zijn om het bloedsuiker gehalte te regelen, en die niet in aanmerking komen voor behandeling met metformine.


Hoe werkt semaglutide?

Semaglutide is een zogenaamde ‘GLP-1-receptoragonist’. Dat betekent dat het de werking van het stofje GLP-1 nabootst. GLP-1 is een hormoon dat in de darm wordt aangemaakt. Het verhoogt de hoeveelheid insuline die door de alvleesklier wordt afgegeven. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed de weefsels ingaat. Daar is glucose nodig voor de stofwisseling. Doordat glucose vanuit het bloed de weefselcellen ingaat wordt het glucose gehalte van het bloed lager.


Welke dosering?

De begindosis is eenmaal per week een injectie van 0,25 mg semaglutide. Na vier weken wordt de dosering opgehoogd naar eenmaal per week 0,5 mg. Eventueel kan de dosering verder worden verhoogd naar maximaal 1 mg. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter.


Welke bijwerkingen kan semaglutide geven?

Net als andere middelen kan semaglutide bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Ozempic (semaglutide). ‘EPAR’ staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 27 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 juli 2019

19 reacties

  1. Beste, is dit gebeterd?
   Ik heb hier ook veel last van

   Mvg

  2. Ik heb sinds een paar weken ook last van jeuk op mijn rug, buik en onderbenen.
   Ik gebruik dit middel al meer dan een jaar en krijg daar nu pas last van.

   Mvg.

 1. Ik gebruik 0,5 mg een maal per week, geen bijwerkingen gehad, Prima middel!

  1. Nu eerste week gestart met ozempic,iets minder eetlust vaker aandrang voor stoelgang, en 0,8 kilo kwijt.

 2. Ik gebruik dit nu 2 maanden, 1 x per week 0,50. Mijn Hba1C is gezakt van 74 naar 54, ook 6 kilo afgevallen.. Eerste weken last gehad van misselijkheid, overgeven… Maar sinds 5 weken nergens geen last meer van… Wel minder eetlust.

 3. Gebruik het nu 4 maanden , eerst wat moeite met de ontlasting . Alles gaat nu goed . 8 kg gewicht kwijt .

 4. Gebruik het middel nu 5 weken. 3 kilo afgevallen. Wel misselijk en beroerd. Minder eetlust. Hopelijk zijn de bijwerkingen van korte duur. Bloedwaarden zijn goed

 5. Ik gebruik het middel 8 weken 3 kilo kwijt maar suiker blijft hoog blijf misselijk en ook minder trek ook soms diaree of verstopping

 6. Ik gebruik dit middel nu10 maanden bloedwaarden is tussen 6 en 8 . Ik heb kunnen stoppen met 42 eenheden insuline . En ik ben 12 kilo afgevallen . Wel heb ik elke week 2 dagen last van opboeren . Maar dat neem ik voor lief . Ben verder zeer tevreden

 7. Ik gebruik dit middel nu 4 maanden,de eerste 6 weken waren zeer erg. Braken,misselijk duizelig tot zelfs rechtstaans in slaap vallen op een feestje. Nu is alles onder controle ben 18kg kwijt

 8. HALL IK GEBRUIK NU 6MND OZEMPIC HEEL BEROERD GEWEEST MAAR 14 KG AFGEVALLEN IK ZIT NU OP 1MG MAAR MOET BEST NOG WEL OPBOEREN EN AF EN TOE MISSELIJK.KENT IEMAND DIT

  1. Hallo,
   Ik herken dat zeker. Ik gebruik het nu ruim een jaar maar boeren en misselijk heb ik ook nog met vlagen last van. Sinds gister zit ik op 1mg.

 9. Gebruik het nu 6 maanden, samen met 2400mg Metformine nuchtere suikerwaardes rond de 5.8 en ik ben 16 kg afgevallen. Super middel, maar ik ben nog wel regelmatig misselijk. De ene week nauwelijks last, de andere week een hele week beroerd.

 10. Ik gebruik nu een jaar 0,5 en mijn bloedwaarde kruipen weer langzaam omhoog. Daarom besloten om over te gaan tot 1 mg welke ik vanavond voor het eerst ga spuiten. Zijn er mensen die veel last hebben gehad van de verdubbeling of viel dat mee. Ik spuit daarnaast nog 1 maal per dag 24 EH langwerkende insuline. Enige waar ik met 0,5 nu nog wel last van heb is obstipatie of juist diarree. Na sterke inspanning nog wel misselijk.
  Ik ben 10 kg kwijt geraakt.
  Ook heb ik de laatste tijd veel last van jeuk voornamelijk op mijn romp en onderbenen.

 11. 08-06-2020
  Hallo, ik gebruik een half jaar Ozempic 0,5MG., geen enkele bijwerking, wel minder eetlust, nu inmiddels +/- 15kg af gevallen. Hba1C is fors gedaald m zit nu op 6.5, fantastisch.
  De laatste week zijn mijn suikerwaardes gestegen, wat mij wel zorgen baart.

 12. Ik woon op de canarische eilanden en mijn arts heeft het voorgeschreven ik gebruik ook novorapid en toujoe,heb diabetes1.Nu lees ikoveral dat het voor Diabetes 2 gebruikt word.Heeft mijn arts zich vergist of kan het ook bij type 1 gebruikt worden?

 13. Ik zit nu onder de jeukende bulten wordt er helemaal gek van lekker zo’n bijwerking van Ozempic. ben wel 10 kg afgevallen maar ga met dit middel stoppen. Verstopping jeuk en slechter zien. Insuline zal wel weer stijgen maar weegt niet op tegen die jeuk enz. Geen fijn middel dus. En als je er kanker van kan krijgen hoeft het voor mij al helemaal niet, Ik let op mijn gewicht want dat scheelt ook met spuiten. Tresiba 200 was 102 eenheden per dag nu gemiddeld 36. maar zal wel weer hoger worden. Dat liever dan al de besproken bijwerkingen. Zelf dicipline werk nog het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *