Selumetinib

Wat is selumetinib?

Selumetinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van neurofibromatose type 1. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca/Alexion onder de merknaam Koselugo. Koselugo wordt geleverd als capsule. De capsules zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 10 mg en met 25 mg selumetinib. Koselugo werd in april 2020 in de Verenigde Staten goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Daar heeft het middel de status van weesgeneesmiddel.

Hoe werkt het?

Selumetinib is een zogenaamde MEK kinaseremmer. MEK kinase is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij de groei van verschillende vormen van kankergezwellen. MEK kinaseremmers gaan de werking van dit enzym tegen. Zo voorkomen ze vermenigvuldiging van kankercellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Selumetinib wordt gebruikt bij de behandeling van neurofibromatose type 1. Dat is een zeldzame erfelijke aandoening die leidt tot gezwellen van zenuwen. Het gaat dan om de behandeling van neurofibromen die moeilijk met een operatie te verwijderen zijn.

Naast behandeling van neurofibromatose type 1 wordt onderzocht of selumetinib werkzaam is tegen een bepaalde vorm van schildklierkanker. Ook lijkt het middel de groei van kankercellen van melanoom van het oog (uveamelanoom) tegen te gaan.

Wat is het effect van de behandeling?

Bij tweederde van de patiënten met neurofibromatose type 1 die werden behandeld met selumetinib was het middel werkzaam. Bij hen was sprake van een afname van de grootte van het gezwel.

In welke dosering?

De dosering van selumetinib wordt per patiënt bepaald op grond van het geschatte lichaamsoppervlak. In het algemeen geldt een dosering per inname van 25 mg per m2. Deze dosis dient tweemaal per dag te worden ingenomen, met ongeveer 12 uur tussenpoos. De berekende dosis wordt afgerond naar de dichtstbijzijnde haalbare dosis van 5 mg of 10 mg. De maximale dosering per inname bedraagt 50 mg. Om de juiste dosering per dosis in te nemen kan het nodig zijn om capsules van verschillende sterktes met elkaar te combineren.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan selumetinib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, moeheid, diarree, spierpijn, botpijn, pijnlijke ligamenten en pezen, zenuwpijn, koorts, puistjes in het gezicht, mondslijmvliesontsteking, paronychia (infectie van de huid naast de nagel), afname van het gezichtsvermogen, huiduitslag en jeuk. Het middel kan ook vervelende complicaties geven zoals hartfalen, netvliesloslating en afsluiting van de netvliesader. In het bloed kan het creatine fosfokinase gehalte verhoogd zijn. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Koselugo.

Gebruik tijdens zwangerschap

Op grond van onderzoek in dieren lijkt het erop dat selumetinib afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Daarom is het van belang om tijdens en tot een week na behandeling met selumetinib te zorgen voor goede anticonceptie.

Engelse vertaling

selumetinib

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven