Ruggenmergstimulatie

Bijgewerkt op 21 april 2016

Wat is ruggenmergstimulatie?

Ruggenmergstimulatie is een behandeling waarbij door elektrische stimulatie van het ruggenmerg pijnprikkels naar de hersenen worden geblokkeerd. Het is dus een behandeling om pijn te verminderen.

Hoe gaat ruggenmergstimulatie?

De ingreep vindt plaats op een operatiekamer. Gedurende een enkele uren durende ingreep worden elektrodes onder röntgendoorlichting op de juiste plaats in de ruimte rond het ruggenmerg gebracht. Als de juiste plaats gevonden is wordt een definitieve elektrode in de rug ingebracht. Deze is verbonden met een apparaatje, de stimulator. De stimulator wordt onderhuids geplaatst, meestal aan de bovenkant van de bil of onder in de buik. Via de elektrodes kunnen elektrische prikkels aan het ruggenmerg worden gegeven. Dit gebeurt met een afstandsbediening. Hiermee kan de stimulatie aan en uit worden gezet. Tijdens de ingreep wordt getest of de elektrodes op de juiste plaats zitten.

Bij welke aandoeningen?

Ruggenmergstimulatie wordt gebruikt bij de behandeling van chronische pijn als andere behandelingen niet of onvoldoende helpen. De behandeling wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen met aantasting van de zenuwen door suikerziekte (diabetische neuropathie).

Synoniemen

ruggemergstimulatie, neurostimulatie, ESES

Scroll naar boven