Rufinamide

Wat is rufinamide?

Rufinamide is een medicijn tegen epileptische aanvallen (anti-epilepticum). Het wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van epilepsie bij kinderen, namelijk het syndroom van Lennox-Gastaut.

Rufinamide wordt verkocht onder de merknaam Inovelon. Inovelon is beschikbaar als omhulde tablet en als drank (suspensie). Inovelon tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 200 mg en 400 mg rufinamide. Inovelon suspensie bevat 40 mg rufinamide per milliliter.

verpakking Inovelon (rufinamide) 400 mg tabletten
verpakking Inovelon (rufinamide) 400 mg tabletten

Hoe werkt rufinamide?

Het werkingsmechanisme van rufinamide is niet goed bekend. Mogelijk dat het middel, net als veel andere anti-epileptica, werkt doordat het de natriumkanaaltjes in de celmembranen van hersencellen beïnvloedt.

Bijwerkingen rufinamide

Net als andere medicijnen kan ook rufinamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder genoemd.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van rufinamide. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Contra-indicaties rufinamide

Contra-indicaties zijn omstandigheden waaronder een behandeling NIET mag worden gebruikt.

Voor rufinamide geldt dat het niet moet worden gebruikt bij overgevoeligheid voor geneesmiddelen met een soortgelijke chemische structuur. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn alprazolam, fluconazol, en itraconazol.

Daarnaast wordt gebruikt afgeraden bij zwangerschap of de wens om zwanger te worden. Het is namelijk niet uitgesloten dat rufinamide afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind.


rufinamide - chemische structuur
rufinamide – chemische structuur (bron: Vaccinationist)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 september 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *