Bijgewerkt op 6 september 2022
Wat is rucaparib (Rubraca)?
Rucaparib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van sommige vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Rubraca. Rubraca wordt geleverd als tabletten. Er zijn tabletten in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 200 mg, 250 mg en 300 mg rucaparib.
Hoe werkt het?
Rucaparib is een zogenaamde PARP-remmer. Het remt een enzym dat cellen helpt bij het herstellen van DNA-schade. Dit is van belang bij de behandeling van kanker omdat kankercellen zich snel vermenigvuldigen. Ze zijn daarom gevoeliger voor chemotherapie die DNA-schade veroorzaakt bij delende cellen. PARP helpt cellen, dus ook kankercellen, om deze DNA-schade te herstellen. PARP-remmers belemmeren dat kankercellen DNA-schade kunnen herstellen. Op deze manier zorgen deze middelen ervoor dat de chemotherapie efficiënter kankercellen om zeep helpen.
Bij welke aandoeningen?
Het middel wordt gebruikt bij de behandeling van eierstokkanker (ovariumcarcinoom), eileiderkanker (tubacarcinoom) en buikvlieskanker (primair peritoneaal carcinoom).
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere antikankermiddelen kan ook rucaparib bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, bloedarmoede, opgeblazen gevoel, moeheid, zich zwak voelen, kortademigheid, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, keelontsteking, verminderde smaak, en duizeligheid.
Ook komen vaak afwijkingen in het bloed voor, zoals een verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie), verlaging van het aantal lymfocyten (lymfopenie) en een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Ook kan verhoging van de leverenzymen optreden.
Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Rubraca. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.