Rotigotine

Bijgewerkt op 26 november 2021

Wat is rotigotine?

Rotigotine is een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door de firma UCB Pharma onder de merknaam Neupro. Neupro wordt geleverd in de vorm van een pleister. De pleister geeft de werkzame stof geleidelijk af via de huid. Er zijn Neupro pleisters in verschillende sterktes, namelijk voor toediening van respectievelijk 2 milligram, 3 milligram, 4 milligram, 6 milligram of 8 milligram per 24 uur.

Hoe werkt het?

Rotigotine is een zogenaamde dopamine-agonist.

Bij welke aandoeningen (indicaties)?

Rotigotine wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van rustelozebenen-syndroom (restless-legssyndroom).

Welke dosering?

Elke dag dient één pleister op hetzelfde tijdstip op de huid te worden aangebracht. Kies daarvoor steeds een andere plek op de buik, in de zij, op de schouder, op de bovenarm, op de heup of op het bovenbeen. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook rotigotine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hallucinaties, abnormaal dromen, waaronder nachtmerries, slapeloosheid, hartkloppingen, orthostatische hypotensie, en obstipatie (darmverstopping).

Kijk voor meer informatie in de Samenvatting van de Productkenmerken van de EPAR van Neupro. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

N04BC09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven