Rotigotine

Wat is rotigotine?

Rotigotine is een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door de firma UCB Pharma onder de merknaam Neupro. Neupro wordt geleverd in de vorm van een pleister. De pleister geeft de werkzame stof geleidelijk af via de huid. Er zijn Neupro pleisters in verschillende sterktes, namelijk voor toediening van respectievelijk 2 milligram, 3 milligram, 4 milligram, 6 milligram of 8 milligram per 24 uur.

Hoe werkt het?

Rotigotine is een zogenaamde dopamine-agonist.

Bij welke aandoeningen (indicaties)?

Rotigotine wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van rustelozebenen-syndroom (restless-legssyndroom).

Welke dosering?

De pleisters bewaren < 25 °C. De hele pleister (niet knippen) 1×/dag op hetzelfde tijdstip op een schone, droge, onbeschadigde huid op de buik, dij, heup, zij, schouder of bovenarm plakken. Eénmaal per dag de pleister vernieuwen en op een andere toedieningsplek aanbrengen. Een volgende pleister mag binnen 14 dagen niet op dezelfde plaats worden aangebracht.

Leverfunctiestoornis: bij lichte tot matige leverfunctiestoornis is een dosisaanpassing niet nodig. Bij een ernstige leverfunctiestoornis zijn geen gegevens, een dosisverlaging kan nodig zijn als de leverfunctie verslechtert.

Nierfunctiestoornis: bij lichte tot ernstige nierfunctiestoornis (incl. dialyse) is een dosisaanpassing niet nodig.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook rotigotine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hallucinaties, abnormaal dromen, waaronder nachtmerries, slapeloosheid, hartkloppingen, orthostatische hypotensie, en obstipatie (darmverstopping).

Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van Neupro.

ATC-code

N04BC09

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *