Rosuvastatine

Bijgewerkt op 9 oktober 2019 door Simpto.nl

Wat is rosuvastatine?

Rosuvastatine is een geneesmiddel tegen hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol gehalte in het bloed). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Crestor. Ook zijn merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Crestor wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met respectievelijk 5 mg, 10 mg, 20 mg en 40 mg rosuvastatine.


Hoe werkt het?

Rosuvastatine is een zogenaamde ‘statine’. Statines zijn geneesmiddelen tegen hypercholesterolemie. Ze remmen een bepaald stofje dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Statines worden daarom ook wel ‘HMG-CoA reductase remmers’ genoemd. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in het lichaam van de gebruiker. Het cholesterol gehalte in het bloed zal daardoor dalen. Het gaat dan om het LDL-cholesterol gehalte, ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd.


Bij welke aandoeningen?

Rosuvastatine wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie. Omdat rosuvastatine het cholesterol gehalte verlaagt wordt het ook gebruikt ter preventie van hart- en vaatziekten.


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan rosuvastatine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Crestor.