Ropinirol

Bijgewerkt op 21 december 2021

Wat is ropinirol?

Ropinirol is een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline (GSK) onder de merknaam Requip. Requip wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in vier sterktes, namelijk met respectievelijk 0,25 mg, 1 mg, 2 mg, en 5 mg ropinirol. Naast de omhulde tablet is er ook een tablet met gereguleerde afgifte (Requip Modutab). Deze is verkrijgbaar in drie sterktes, namelijk met 2 mg, 4 mg en 8 mg ropinirol. Van zowel de omhulde tabletten als de tabletten met gereguleerde afgifte zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar.

Hoe werkt het?

Ropinirol is een zogenaamde dopamine-agonist. Het bootst de werking van dopamine na. Dopamine is de signaalstof (neurotransmitter) in de hersenen waar mensen met de ziekte van Parkinson een tekort aan hebben.

Bij welke aandoeningen?

Ropinirol wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van het restless-legs syndroom (rustelozebenen syndroom).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Ropinirol kan net als andere medicijnen bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, misselijkheid, wegrakingen en het maken van onwillekeurige bewegingen (dyskinesie). Verder komen vaak voor duizeligheid, verstopping van de darm (obstipatie), buikpijn, zuurbranden, braken, hallucinaties, verwardheid en dikke onderbenen (perifeer oedeem). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Requip.

Engelse vertaling

ropinirole

ATC-code

N04BC04

1 gedachte over “Ropinirol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven