Roflumilast

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is roflumilast?

Roflumilast is een geneesmiddel tegen COPD. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Daxas. Daxas wordt geleverd als filmomhulde tablet. Er zijn tabletten met 250 microgram en met 500 microgram roflumilast.

Hoe werkt het?

Roflumilast is een zogenaamde fosfodiësterase-4 remmer.

Bij welke aandoeningen?

Roflumilast wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige COPD. Het gaat dan vooral om mensen met chronische bronchitis die een slechte longfunctie hebben. Dit wordt vastgesteld door de zogenaamde FEV1 te bepalen. Een waarde lager dan 50% van de normaalwaarde wordt hier als grens beschouwd.

Welke dosering?

De startdosering voor volwassenen is eenmaal per dag 250 microgram. De startdosering wordt gedurende 28 dagen voortgezet. Deze periode is vooral bedoeld om aan het middel te wennen, zodat de bijwerkingen beperkt blijven. De onderhoudsdosering is eenmaal per dag 500 microgram. Vaak is het middel pas werkzaam bij deze onderhoudsdosering. De tablet dient elke dag op hetzelfde tijdstip te worden ingenomen met water. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als alle andere medicijnen kan roflumilast bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, misselijkheid, buikpijn, afgenomen eetlust, afvallen en diarree. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hartkloppingen, duizeligheid, moeheid, zich niet lekker voelen, spierpijn en braken. Ook kunnen complicaties als maagslijmvliesontsteking (gastritis) en overgevoeligheidsreacties voorkomen. In het bloed kan een verhoging van het creatine kinase (CK) optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting in de EPAR van Daxas. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

R03DX07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven