Rocuronium

Bijgewerkt op 16 februari 2022

Wat is rocuronium?

Rocuronium is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als spierverslapper tijdens operaties. Het wordt door Merck, Sharp & Dohme (MSD) op de markt gebracht onder de merknaam Esmeron. Esmeron wordt geleverd als injectievloeistof. Het wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Rocuronium bindt aan bepaalde structuurtjes, receptoren genoemd, op de overgang van zenuwen naar spieren. Deze structuurtjes worden acetylcholine receptoren genoemd. Door aan ze te binden wordt voorkomen dat de signaalstof (neurotransmitter) acetylcholine aan deze receptoren bindt. Acetylcholine speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van spieren. Door acetylcholine te belemmeren om aan de acetylcholine receptoren te binden gaat rocuronium de samentrekking van spiervezels tegen.

Voor welke toepassingen wordt het gebruikt?

Rocuronium wordt gebruikt bij operaties waarbij narcose wordt gegeven. Bij dit soort operaties wordt de patiënt geïntubeerd. Dat betekent dat een buisje in de luchtpijp wordt ingebracht om de ademhaling te regelen. Bij het inbrengen van dit buisje en tijdens de operatie is het van belang dat de patiënt geen onverwachte bewegingen maakt. Om die reden worden spierverslappers als rocuronium toegepast tijdens narcose. Dit gebeurt soms ook bij patiënten die beademd worden op een intensive care afdeling.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere narcosemiddelen kan rocuronium bijwerkingen geven. Bijwerkingen die op kunnen treden zijn onder andere verlaging van de bloeddruk (hypotensie), versnelling van de hartslag (tachycardie), spierzwakte en reacties op de plaats van injectie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van rocuronium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven