Bijgewerkt op 22 september 2019
Wat is rivaroxaban?
Rivaroxaban is een antistollingsmiddel. Het wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van aandoeningen waarbij bloedstolsels optreden, zoals trombose, longembolie en hersenembolie.
Het middel wordt door het farmaceutische bedrijf Bayer op de markt gebracht onder de merknaam Xarelto.
Hoe werkt rivaroxaban?
Het stollen van bloed gebeurt in verschillende stappen. Bij elke stap speelt een bepaald stofje een belangrijke rol. Deze stofjes worden ‘stollingsfactoren’ genoemd. Een belangrijke stollingsfactor is ‘factor Xa’. Rivaroxaban remt dit stofje. Hierdoor gaat het de stolling van bloed tegen. Het middel behoort daarom tot de groep antistollingsmiddelen die ‘stollingsfactor Xa-remmers’ worden genoemd.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Het middel wordt gebruikt om de vorming van bloedstolsels in bloedvaten – trombose en embolieën – te voorkomen of te behandelen. Zo wordt het middel gegeven aan mensen die een operatie hebben ondergaan waardoor ze langere tijd weinig bewegen, bijvoorbeeld een heupoperatie. Door het gebrek aan beweging is de kans op het krijgen van een trombosebeen verhoogd. Om dit te voorkomen worden antistollingsmiddelen gegeven. Ook wordt het middel gebruikt om de vorming van bloedstolsels bij mensen met boezemfibrilleren tegen te gaan.
Bijwerkingen rivaroxaban
Net als andere antistollingsmiddelen verhoogt ook dit middel de kans op bloedingen. Gebruik van Xarelto kan dus leiden tot:
- Bloedneus
- Bloedend tandvlees
- Nabloeding uit een wond, bijvoorbeeld na een chirurgische of tandheelkundige ingreep
- Bloeding in het maagdarmkanaal
- Zwarte ontlasting
- Bloed in de urine
- Ophoesten van bloed of bloederig slijm
- Bloedarmoede
Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijwerkingen die regelmatig voorkomen, zoals:
Soms kunnen ook afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld een verhoging van het lipasegehalte in het bloed (hyperlipasemie).
Dosering
Xarelto wordt geleverd als tablet met 2,5 mg, 10 mg, 15 mg of 20 mg rivaroxaban. De dosering is afhankelijk van de aandoening waarvoor het middel wordt voorgeschreven. Bij mensen met slecht werkende nieren moet de dosering worden aangepast.
Verder lezen
Voor aanvullende informatie over dit product verwijzen we naar het EPAR (European Public Assessment Report) van de Europese gezondheidsautoriteiten.