Wat is rituximab (MabThera)?

Rituximab is een geneesmiddel tegen reumatoïde artritis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals bepaalde vormen van bloedkanker en lymfeklierkanker.

Rituximab wordt op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Roche onder de merknaam MabThera.

Mabthera (rituximab)
MabThera injectievloeistof

Bij welke aandoeningen?

Rituximab is officieel geregistreerd voor de behandeling van reuma (reumatoïde artritis), bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie) en lymfeklierkanker (maligne lymfoom), en de ziekte van Wegener.

Daarnaast wordt het met wisselend succes gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals:

Hoe werkt het?

Rituximab is antilichaam. Dat betekent dat het zich gericht kan binden aan bepaalde eiwitten die op het oppervlak van cellen zitten. In het geval van rituximab bindt het zich aan een bepaalde structuur – CD20-antigeen genaamd – op zogenaamde ‘B-cellen’ of ‘B-lymfocyten’.

B-lymfocyten zijn cellen die een belangrijke rol spelen bij de afweer van het lichaam tegen infecties. Door binding aan dit CD20-antigeen zullen de B-lymfocyten kapot gaan.

Bij de behandeling van reumatoïde artritis is dit van belang omdat de B-lymfocyten zich tegen bepaalde structuren in de gewrichten richten en zo de gewrichten aantasten.

Bij de behandeling van bloedkanker en lymfeklierkanker is dit van belang omdat de kankercellen vaak een overmaat aan CD20-antigeen bevatten. Zo worden selectief deze kankercellen aangevallen door het middel.

Bijwerkingen rituximab

MabThera kan veel verschillende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Verder lezen

Voor meer informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *