Riluzol

Wat is riluzol?

Riluzol is een geneesmiddel voor de behandeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS). Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen Glentek en Rilutek. Deze producten zijn beschikbaar als omhulde tabletten. Eén tablet bevat 50 milligram riluzol. Naast de merkproducten zijn ook merkloze versies van riluzol beschikbaar.

Riluzol is het enige medicijn waarvan aangetoond is dat het een gunstige werking heeft bij de behandeling van ALS.

verpakking Rilutek (riluzol) tabletten 50 mg
verpakking Rilutek (riluzol) tabletten 50 mg

Toepassingen (indicaties) van riluzol

Riluzol wordt gebruikt bij de behandeling van ALS (amyotrofische laterale sclerose), een ernstige progressieve ziekte van het zenuwstelsel. Lees meer over deze ziekte op de webpagina over ALS.

Soms wordt riluzol ook voorgeschreven aan mensen met progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA). Voor deze aandoening is het echter niet officieel geregistreerd als geneesmiddel.

Op dit moment wordt onderzocht of riluzol ook werkzaam is bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Werking van riluzol

Hoe werkt het?

Waarschijnlijk hangt de afbraak van zenuwcellen bij ALS samen met een verhoogde hoeveelheid glutamaat in het zenuwstelsel. Glutamaat is een signaalstof (neurotransmitter). Het speelt een rol bij de prikkeloverdracht in bepaalde delen van de hersenen.

Riluzol blokkeert zogenaamde ‘natriumkanalen’ in de celmembraan van zenuwcellen. Daarnaast heeft het ook een remmende werking op andere structuren in de celmembraan, zoals bijvoorbeeld NMDA-receptoren. Deze mechanismen zouden mogelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor het verwijderen van glutamaat uit de zogenaamde ‘synaptische spleet’ (waar de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen plaatsvindt).

Wat mag ik ervan verwachten?

Riluzol verlengt de levensduur van patiënten met ALS enkele maanden. Ook stelt het middel het moment uit dat overgegaan moet worden op mechanische beademing. Het middel geeft echter geen verbetering van de spierkracht. Wel verbetert het de functie van de ledematen en het slikken.

Bijwerkingen riluzol

Net als andere medicijnen geeft riluzol ook bijwerkingen. Onderstaande bijwerkingen worden het vaakst gemeld.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd ALAT gehalte en/of een verhoogd ASAT gehalte.

Gebruik tijdens zwangerschap

Wat is teratogeniteit?

Bij gebruik van medicijnen door vrouwen die zwanger zijn moeten arts en/of verloskundige zich altijd afvragen of dat kan leiden tot problemen bij het ongeboren kind. Van sommige geneesmiddelen is namelijk bekend dat ze de placenta (moederkoek) kunnen passeren. Op dit manier kunnen kleine hoeveelheden van het middel in het bloed van het ongeboren kind terechtkomen. Sommige geneesmiddelen kunnen op dit schade aanbrengen aan het zich ontwikkelende kind. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Als dat het geval is wordt gesproken van ‘teratogeniteit’ van het geneesmiddel.

Van riluzol is niet bekend of het middel teratogeen is. Er is domweg te weinig ervaring met het gebruik van dit middel door zwangere vrouwen. Om die reden wordt afgeraden om het middel te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Riluzol en borstvoeding

Vrouwen die medicijnen gebruiken in een periode dat ze tevens borstvoeding geven moeten zich afvragen of dat gevolgen kan hebben voor hun kind. Sommige medicijnen worden namelijk uitgescheiden in de moedermelk. Als dat het geval is krijgt het zogende kind dus ook kleine hoeveelheden van het medicijn binnen. Dat kan leiden tot bijwerkingen bij het kind.

Van riluzol is bekend dat het overgaat in de moedermelk. Om die reden wordt afgeraden om het middel te gebruiken tijdens een periode waarin borstvoeding wordt gegeven. Een andere optie is om de borstvoeding te vervangen door kunstmatige babyvoeding.

Overige contra-indicaties

Riluzol mag niet worden gebruikt door mensen met een slecht werkende lever.

Andere talen

Engelse vertaling

riluzole

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van riluzol.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 augustus 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 7 augustus 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven