Regorafenib

Wat is regorafenib?

Regorafenib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker, waaronder dikkedarmkanker (coloncarcinoom) en endeldarmkanker. Het wordt op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Stivarga. Stivarga wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 40 mg regorafenib.

Hoe werkt het?

Regorafenib is een proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat een bepaald stofje in het lichaam remt dat een rol speelt bij de groei en vermenigvuldiging van cellen. Aangezien kankercellen zich zeer snel delen zijn zij extra gevoelig voor remming van deze proteïnekinases. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Voor welke indicaties?

Regorafenib wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, namelijk uitgezaaide dikkedarmkanker en enderldarmkanker, gastro-intestinale stromale tumoren (GIST) en leverkanker (hepatocellulair carcinoom)

Welke dosering?

Regorafenib wordt voorgeschreven in cycli van vier weken. De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 160 mg gedurende drie weken, gevolgd door één week zonder behandeling. Dit is één behandelcyclus. De behandeling wordt voortgezet totdat het kankergezwel niet meer reageert op de behandeling of totdat ernstige bijwerkingen optreden. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

De tabletten moeten in z’n geheel worden ingenomen met water. Kijk voor verdere voorschriften over de inname in de bijsluiter van Stivarga.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan regorafenib vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree, zich zwak voelen, koorts en heesheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, droge mond, droge huid en loslaten van de huid.

Gebruik van dit middel kan ook leiden tot bepaalde complicaties, zoals stomatitis (ontsteking van het mondslijmvlies), hand-voetsyndroom, refluxziekte, hypothyreoïdie, pancreatitis (alvleesklierontsteking). Verder kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bloedarmoede, afname van het aantal bloedplaatjes (trombopenie), toename van het bilirubine gehalte en afname van het calcium gehalte (hypocalciëmie).

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Stivarga. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XE21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven