Ravulizumab

Bijgewerkt op 22 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is ravulizumab?

Ravulizumab is een afweeronderdrukkend geneesmiddel (immunosuppresivum). Het wordt op de markt gebracht door Alexion Pharma onder de merknaam Ultomiris. Ultomiris wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. De infusievloeistof wordt via een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Ravulizumab is een zogenaamd immunosuppressivum. Het onderdrukt het afweersysteem. Dat doet het door te binden aan een stofje dat complementfactor 5 heet. Dat stofje is onderdeel van het zogenaamde complementsysteem. Het complementsysteem speelt een belangrijke rol bij het opstarten van een afweerreactie. Door te binden aan complementfactor 5 komt de afweerreactie niet goed op gang.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ravulizumab wordt gebruikt bij de behandeling van paroxismale nachtelijke hemoglobinurie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van atypisch hemolytisch-uremisch syndroom (aHUS).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ravulizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, koorts, diarree, infecties van de bovenste luchtwegen, keelontsteking, keelpijn, duizeligheid, spierpijn, buikpijn en zich zwak voelen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ultomiris.

ATC-code

L04AA43

Plaats een reactie