Rasburicase

Bijgewerkt op 4 januari 2022

Wat is rasburicase?

Rasburicase is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling of het voorkomen van een te hoog urinezuur gehalte in het bloed (hyperuricemie), zoals dat kan voorkomen bij mensen die chemotherapie krijgen. Het middel wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Fasturtec. Fasturtec wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Rasburicase wordt vooral voorgeschreven aan mensen die worden behandeld met antikankermiddelen (cytostatica). Behandeling met dergelijke middelen leidt namelijk tot afbraak van met name kankercellen in het lichaam. Daarbij komt urinezuur vrij in het bloed. Dit kan leiden tot aanvallen van jicht. Ook kan het leiden tot slecht werkende nieren (nierfalen). Rasburicase helpt jichtaanvallen en nierfalen te voorkomen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan rasburicase bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn en koorts. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn overgevoeligheidsreacties, waaronder ook galbulten (urticaria) en anafylaxie, afbraak van rode bloedcellen (hemolyse) en hemolytische anemie, verlaging van de bloeddruk (hypotensie), bronchospasmen, ontsteking van het neusslijmvlies (rinitis), spiertrekkingen en stuiptrekkingen (convulsies). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Fasturtec.

ATC-code

V03AF07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven