Ramipril

Bijgewerkt op 20 april 2018 door Simpto.nl

Wat is ramipril?

Ramipril is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van mensen met hartfalen, en om de uitscheiding van eiwitten in de urine te verminderen.

Ramipril wordt geleverd als tablet en capsule. Van beide toedieningsvormen zijn vier sterktes beschikbaar: 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg, en 10 mg.

Hoe werkt het?

Ramipril is een zogenaamde angiotensine converterend enzym-remmer (ACE-remmer). Kijk voor uitleg over de werking van deze middelen op de webpagina over ACE-remmers.

Toepassingen ramipril

Ramipril wordt in eerste instantie gebruikt voor de behandeling van een te hoge bloeddruk (hypertensie).

Vanwege de bloeddrukverlagende werking wordt het ook gebruik bij mensen met aandoeningen van het hart die leiden tot hartfalen. Door de bloeddruk te verlagen zal het voor het hart makkelijker worden om bloed rond te pompen. Het zieke hart hoeft zo minder hard te werken.

Ten slotte heeft ramipril ook nog een effect op de nieren. Het verlaagt de uitscheiding van eiwitten in de urine. Daarom wordt het ook wel gebruikt bij mensen met te veel eiwitten in de urine (proteïnurie).

Bijwerkingen ramipril

Net als andere geneesmiddelen kan ramipril bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 20 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2018

Plaats een reactie