PRP-behandeling

Bijgewerkt op 9 februari 2022

Wat is PRP-behandeling?

PRP-behandeling is een medische behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van PRP. PRP staat voor ‘Platelet Rich Plasma’. Het is een product dat is afgeleid van bloed. Het bevat een hoge concentratie bloedplaatjes (Engels: ‘platelets’). De rode bloedcellen zijn er grotendeels uit verwijderd. Naast bloedplaatjes bevat PRP een hoge concentratie aan groeifactoren. Die zouden er mede voor zorgen dat, na toediening, het lichaam sneller herstelt van medische ingrepen.

Toepassingen PRP-behandeling

PRP-behandeling wordt toegepast in verschillende medische specialismen, zoals plastische chirurgie, sportgeneeskunde, orthopedie en dermatologie. Ook in de tandheelkunde wordt het gebruikt.

PRP wordt onder andere gebruikt bij cosmetische ingrepen als haartransplantatie en facelifts. Bij haartransplantaties stimuleert PRP de haargroei.

Verder wordt PRP met wisselend succes gebruikt bij de behandeling van:

Wat kan ik ervan verwachten?

PRP-behandeling wordt toegepast met wisselende resultaten.

Hoe gaat een PRP behandeling?

Bloed bestaat uit bloedcellen en plasma. Er zijn verschillende soorten bloedcellen, namelijk rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten).

Om PRP te verkrijgen wordt in eerste instantie een geringe hoeveelheid bloed afgenomen. Het bloed wordt gecentrifugeerd. Daarbij zakken vooral de rode bloedcellen naar beneden. Deze worden vervolgens grotendeels verwijderd uit het gecentrifugeerde bloed. Plasma met voornamelijk witte bloedcellen en bloedplaatjes blijft dan over. Dit wordt ‘PRP’ genoemd. Naast de witte bloedcellen en bloedplaatjes bevat het bloedplasma met daarin groeifactoren en andere bioactieve eiwitten.

Bij een PRP behandeling wordt PRP in de huid geïnjecteerd. Bij de haarimplantatie gebeurt dit in de hoofdhuid om de haargroei te stimuleren.

PRP-behandeling
PRP-behandeling (bron: Blind Grasshopper)

Bij een facelift zou injectie met PRP het herstel van de weefsels na de ingreep versnellen.

Engelse vertaling

PRP-treatment

Synoniemen

Andere namen voor PRP-behandeling zijn PRP, PR-plasma, PRP-therapie en PR-plasma therapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven