Propranolol

Wat is propranolol?

Propranolol is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Ook wordt het voorgeschreven voor een aantal andere aandoeningen. Oorspronkelijk werd het middel op de markt gebracht onder de merknaam Inderal. Tegenwoordig zijn in Nederland alleen generieke (merkloze) versies beschikbaar.

Propranolol wordt geleverd als tablet, capsule met gereguleerde afgifte en drank. De tablet is beschikbaar in drie sterktes: 10 mg, 40 mg en 80 mg. De capsule met gereguleerde afgifte is beschikbaar in twee sterktes: 80 mg en 160 mg. De drank is ook beschikbaar in twee sterktes: 1 mg/ml en 10 mg/ml. Er is ook een drank beschikbaar in een hogere concentratie: 3,75 mg/ml. Dit product wordt op de markt gebracht onder de merknaam Hemangiol. Het wordt gebruikt voor de behandeling van kinderen met een hemangioom.

Hoe werkt het?

Propranolol is een zogenaamde ‘betablokker‘. Betablokkers zijn geneesmiddelen die de zogenaamde beta-adrenerge receptoren blokkeren. Dat zijn receptoren die door adrenaline worden geprikkeld. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over betablokkers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Propranolol is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt dus gebruikt bij de behandeling van mensen met hypertensie, waaronder ook hypertensie ten gevolge van een feochromocytoom.

Omdat propranolol de bloeddruk verlaagt hoeft het hart minder hard te werken. Het hart ondervindt namelijk minder weerstand bij het rondpompen van bloed door de bloedvaten. Om die reden wordt het ook voorgeschreven bij een aantal aandoeningen van het hart, zoals angina pectoris en bepaalde vormen van cardiomyopathie. Ook wordt het voorgeschreven om bloedingen te voorkomen bij mensen met slokdarmspataderen (oesofagusvarices).

Vanwege het vertragen van de hartslag wordt propranolol soms ook gebruikt bij bepaalde ritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren en boezemflutter. Ook wordt het soms voorgeschreven aan mensen met een versnelde hartslag of hartritmestoornissen ten gevolge van een snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

Ten slotte wordt propranolol soms voorgeschreven bij de behandeling van migraine, essentiële tremor en ter onderdrukking van een angstreactie bij mensen met plankenkoorts of andere vormen van angstaanvallen.

Zoals eerder genoemd is er een drank met propranolol (Hemangiol) die wordt gebruikt voor de behandeling van hemangiomen bij kinderen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook propranolol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koude voeten, koude handen, langzame hartslag (bradycardie), slapeloosheid, kortademigheid, moeheid, misselijkheid en lusteloosheid. Ook kan het fenomeen van Raynaud optreden. In zeldzame gevallen kan een hartblok (AV-blok) optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van propranolol.


propranolol - chemische structuur
propranolol – chemische structuur
Scroll naar boven