Pregabaline

Bijgewerkt op 10 maart 2022 door Simpto.nl

Wat is pregabaline (Lyrica)?

Pregabaline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van epilepsie, gegeneraliseerde angststoornis en zenuwpijn. Het middel wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Lyrica. Tegenwoordig zijn ook generieke (merkloze) versies van het middel op de markt.

Lyrica (pregabaline) capsules
Lyrica verpakking

Hoe werkt het?

Hoe pregabaline precies werkt is niet bekend. Het middel heeft een chemische structuur die lijkt op GABA. GABA is een zogenaamde neurotransmitter. Dat is een stofje dat in ons zenuwstelsel een belangrijke rol speelt bij de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen en hersencellen. Toch werkt het middel

Bij welke aandoeningen?

Lyrica wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van epilepsie. Daarnaast is het ook werkzaam tegen gegeneraliseerde angststoornis en bepaalde vormen van zenuwpijn, zoals bijvoorbeeld beknelling van de huidzenuw van het bovenbeen (meralgia paresthetica) of postherpetische pijn. Ook wordt het soms voorgeschreven aan mensen met chronische pijn zoals dat bijvoorbeeld voorkomt bij chronische pancreatitis. In sommige landen wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van fibromyalgie.

Gebruik en dosering

Lyrica wordt geleverd als capsules met 25 mg, 75 mg, 150 mg, en 300 mg pregabaline en als drank met 20 mg/ml pregabaline.

Welke bijwerkingen geeft het?

Het middel kan verschillende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende staan hieronder vermeld.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van dit middel.