Praziquantel

Bijgewerkt op 11 juli 2016 door Simpto.nl

Wat is praziquantel?

Praziquantel is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van worminfecties. Praziquantel wordt in Nederland op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Biltricide. Biltricide is een tablet met 600 mg praziquantel.

Biltricide (praziquantel) 600 mg tabletten
Biltricide tabletten

Bij welke aandoeningen?

Biltricide (praziquantel) is werkzaam tegen bepaalde wormen en parasieten. Het middel kan worden voorgeschreven bij de volgende aandoeningen:

Welke dosering?

De dosering wordt bepaald op basis van het lichaamsgewicht. De dosering is meestal 25-60 mg/kg. De Biltricide tabletten bevatten 600 mg praziquantel. Doordat de Biltricide breukstrepen hebben kan een tablet makkelijk in tweëen of in vieren worden gedeeld. Daarmee is het mogelijk om de dosering in veelvouden van 150 mg aan te duiden.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan Biltricide bijwerkingen geven. Hieronder een overzicht van bijwerkingen die op kunnen treden:

Hoe werkt het?

Het is niet precies duidelijk hoe het middel werkt. Waarschijnlijk zorgt het bij infecties door parasieten ervoor dat de parasieten verlamd raken doordat de celmembraan beter doorlaatbaar wordt voor calcium. De parasieten kunnen vervolgens door het afweersysteem van de gastheer worden opgeruimd. Bij wormen zorgt het middel ervoor dat het beschermingsmechanisme van de wormen tegen vertering in de darm van de gastheer wordt onderdrukt. Hierdoor zal de gastheer de worm dus gaan verteren.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.