Prasugrel

Bijgewerkt op 24 juli 2021

Wat is prasugrel?

Prasugrel is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van acuut coronair syndroom (ACS). Het wordt op de markt gebracht door de firma Daiichi Sankyo onder de merknaam Efient. Efient wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn twee sterktes, namelijk met respectievelijk 5 milligram en met 10 milligram prasugrel. Ook zijn merkloze (generieke) versies van het middel op de markt.

Werkingsmechanisme

Prasugrel behoort tot de zogenaamde P2Y12-remmers. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over P2Y12-remmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Prasugrel wordt gebruikt ter voorkoming van trombose en embolie bij mensen met een acuut coronair syndroom die een zogenaamde percutane coronaire interventie ondergaan.

Welke dosering?

Aanbevolen wordt om eenmalig een oplaaddosis van 60 mg te nemen en vervolgens eenmaal per dag 10 mg als onderhoudsdosering. De oplaaddosis bij voorkeur innemen op een nuchtere maag. De tabletten dienen in het geheel doorgeslikt te worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan prasugrel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn blauwe plekken, bloedneus, bloeding in het maagdarmkanaal (gastro-intestinale bloeding), bloedend tandvlees, bloed in de urine (hematurie) en huiduitslag. Bij bloedonderzoek kan sprake zijn van bloedarmoede (anemie) en van een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Efient. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B01AC22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven