Pramipexol

Bijgewerkt op 21 december 2021

Wat is pramipexol?

Pramipexol is een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door verschillende farmaceutische firma’s onder verschillende merknamen. Naast de merkproducten zijn ook generieke producten beschikbaar die pramipexol bevatten. Beschikbare merkgeneesmiddelen met pramipexol zijn in de tabel hieronder weergegeven.

MerknaamFabrikantToedieningsvormSterktes
GleparkGlenmark Pharmaceuticalstabletten0,125 mg, 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg
MirapexinBoehringer Ingelheimtabletten0,125 mg, 1 mg
MirapexinBoehringer Ingelheimtabletten met gereguleerde afgifte0,375 mg, 1,5 mg, 3 mg, 4,5 mg
OprymeaFocus Caretabletten met gereguleerde afgifte0,375 mg, 1,5 mg, 3 mg, 4,5 mg
SifrolBoehringer Ingelheimtabletten0,125 mg, 1 mg
SifrolBoehringer Ingelheimtabletten met gereguleerde afgifte0,375 mg, 1,5 mg, 2,25 mg, 3 mg,
3,75 mg, 4,5 mg

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Pramipexol wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt het middel soms gebruikt bij de behandelen van het rustelozebenen-syndroom (‘restless legs syndrome’).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering verschilt voor behandeling van de ziekte van Parkinson en rustelozebenen syndroom. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts voor wat betreft de dosering van pramipexol. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Ziekte van Parkinson

De aanbevolen dosering is 0,375 mg per dag gedurende de eerste week, 0,75 mg per dag gedurende de tweede week en 1,5 mg gedurende de derde week. Vervolgens kan wekelijks worden verhoogd in stappen van 0,75 mg per dag tot maximaal 4,5 mg per dag. Deze doseringen kunnen worden bereikt door driemaal daags de gewone tablet in te nemen of door eenmaal daags de tablet met gereguleerde afgifte te nemen. De tabletten dienen ingenomen te worden met water.

Rustelozebenen syndroom

De aanbevolen dosering is 0,125 mg zo’n 2-3 uur voor het slapengaan innemen. Als dit de klachten onvoldoende vermindert kan de dosering na 4-7 dagen worden verhoogd. De eerste keer kan met 0,125 mg worden verhoogd. Daarna met 0,25 mg. De maximale dosering is 0,75 mg per dag.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan pramipexol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, slaperigheid, misselijkheid, onwillekeurige bewegingen (dyskinesieën), abnormale dromen, dwanghandelingen, verwardheid, darmverstopping (obstipatie) moeheid, afvallen, perifeer oedeem en hallucinaties. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van pramipexol.

ATC-code

N04BC05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven