Podofylline

Bijgewerkt op 3 mei 2022

Wat is podofylline?

Podofylline is een antiviraal geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van genitale wratten. Het wordt geleverd als collodium (stroperige vloeistof) in verschillende sterktes.

Hoe werkt het?

Podofylline is een antiviraal geneesmiddel. Dat betekent dat het de vermenigvuldiging van virussen tegengaat.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Podofylline wordt gebruikt bij de behandeling van genitale wratten (condylomata accumulata).

Welke dosering?

Voor gebruik dient de aangetaste huid met water en zeep gewassen en gedroogd te worden. Podofylline wordt vervolgens aangebracht door een arts. De omringende huid wordt ter bescherming ingesmeerd met zinkoxidezalf of vaseline. Het middel wordt in principe eenmaal per week aangebracht. Dit kan 3-6 weken worden gedaan. Vier uur na aanbrengen dient het middel met water en zeep of met alcohol te worden afgewassen. Belangrijk: dit middel dient alleen op de aangetaste huid te worden aangebracht; elders kan het ernstige irritatie veroorzaken. Het middel is licht ontvlambaar.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Gebruik van podofylline kan leiden tot irritatie, roodheid, pijn, jeuk en/of een branderig gevoel op de plek waar het middel wordt aangebracht. Soms ook bloeding, ontsteking, verkleuring en zwelling op de plaats van aanbrengen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van podofylline.

ATC-code

D06BB04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven