Bijgewerkt op 4 juni 2019 door Simpto.nl
Wat is pleurodese?
Pleurodese is een medische ingreep waarbij het borstvlies en het longvlies aan elkaar worden vastgemaakt. Er wordt ook wel gesproken van het ‘vastplakken van de longbladen of pleurabladen’. Deze ingreep wordt gedaan als zich lucht, vocht of bloed ophoopt tussen deze vliezen. Een pleurodese wordt meestal uitgevoerd door een longarts.
Bij welke aandoeningen?
Bij de volgende aandoeningen kan een pleurodese worden gedaan:
- Pleuravocht, bijv. bij pleuritis carcinomatosa (ophoping van vocht tussen longvlies en borstvlies bij kanker)
- Klaplong (pneumothorax)
- Ophoping van bloed tussen longvlies en borstvlies (hematothorax)
Complicaties pleurodese
De ingreep kan pijn in de borstkas en koorts geven.
Heel soms kan een zogenaamd ‘adult respiratory distress syndrome‘ ontstaan of een acute pneumonitis.
Hoe gaat een pleurodese?
Voordat een pleurodese wordt verricht zal eerst het vocht of de lucht uit de pleuraruimte verwijderd worden. Dit gebeurt door – onder verdoving – een slangetje aan te brengen via een gaatje tussen de ribben. Dit wordt een thoraxdrain genoemd. Als het vocht of de lucht is afgelopen en de pleuraruimte leeg is kan de pleurodese worden gedaan.
Hieronder een afbeelding van een ingeklapte long (pneumothorax). Op de afbeelding links is de ingeklapte rechter long (links op het plaatje) zichtbaar. De drain is ingebracht. Langs de drain kan de lucht in de borstholte aflopen waarna de long zich weer kan ontplooien. Op de afbeelding rechts is de rechter long geëxpandeerd en ‘vastgeplakt’ aan de borstwand.
Het vastplakken van de pleurabladen (borstvlies en longvlies) aan elkaar gebeurt door talkpoeder in de pleuraruimte te sprayen. De talkpoeder verspreid zich over het longvlies en het borstvlies en veroorzaakt een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie zorgt ervoor dat borst- en longvlies tegen elkaar gaan plakken. Enige tijd na de ingreep zal een röntgenfoto van de borstkas worden gemaakt om te beoordelen of de ingreep gelukt is.
Ik heb deze ingreep 8 jaar geleden ondergaan en ervaar nu (na sportieve inspanning) opeens weer de pijn die vergelijkbaar is met die van kort na de operatie, in het hele gebied van de long. Zijn er gevallen bekend waarbij de ‘geplakte’ vliezen na enige tijd weer loskomen van elkaar? En zo ja, wat moet er dan gebeuren?
Ik heb deze ingreep ondergaan en voel me herboren.