Plerixafor

Bijgewerkt op 17 januari 2022

Wat is plerixafor?

Plerixafor is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Genzym onder de merknaam Mozobil. Mozobil wordt geleverd als oplossing voor injectie.

Hoe werkt het?

Plerixafor is een zogenaamd immuunstimulerend middel. Het stimuleert bloedvoorlopercellen in het beenmerg om zich in de richting van de bloedbaan te bewegen, zoals dat ook gebeurt tijdens een afweerreactie tegen ziekteverwekkers.

Bij welke aandoeningen?

Plerixafor wordt gebruikt voor de mobilisatie van bloedvoorlopercellen (hematopoëtische stamcellen) vanuit het beenmerg naar het bloed. Meestal gebeurt dit in combinatie met G-CSF. Een bepaalde hoeveelheid bloed, met daarin de voorlopercellen, wordt vervolgens afgenomen om vervolgens, na behandeling met chemotherapie, weer terug te geven aan de patiënt. Zo wordt de afbraak van bloedcellen door de chemotherapie gecompenseerd door teruggave van de bloedvoorlopercellen. Dit leidt tot minder bijwerkingen door afname van bloedcellen (infecties, bloedingen etc.) en maakt het mogelijk om de chemotherapie hoger te doseren.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan plerixafor bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, reactie op de plaats van toediening, hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, malaise, slapeloosheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, darmverstopping (obstipatie), droge mond, pijnlijke gewrichten, spierpijn, rode verkleuring van de huid en verminderd gevoel in de mond (orale hypo-esthesie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Mozobil. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L03AX16

Scroll naar boven