Pitolisant (Wakix)

Bijgewerkt op 3 november 2021

Wat is pitolisant (Wakix)?

Pitolisant is een geneesmiddel tegen narcolepsie. Het middel is op dit moment in de fase van goedkeuring door de Europese gezondheidsautoriteiten. Dat betekent dat de verwachting is dat het binnenkort beschikbaar komt voor behandeling van patiënten met narcolepsie. Het middel zal door het bedrijf Bioprojet Pharma op de markt worden gebracht onder de merknaam Wakix.

pitolisant (Wakix)
Wakix tabletten

In 2007 kreeg pitolisant de status van ‘weesgeneesmiddel’. Weesgeneesmiddelen zijn geneesmiddelen voor de behandeling van zeldzame ziektes. Om farmaceutische bedrijven te stimuleren om ook geneesmiddelen voor zeldzame ziektes te ontwikkelen krijgen ze bepaalde financiële voordelen.

Hoe werkt het?

Pitolisant vermindert de slaperigheid overdag bij mensen met narcolepsie. Dit gebeurt doordat het middel inwerkt op de de zogenaamde H3-receptoren in de hersenen.

pitolisant chemische structuur
chemische structuur

Waarschijnlijk vermindert het middel ook het aantal aanvallen van kataplexie bij mensen met narcolepsie.

Aflevering & dosering

Wakix is verkrijgbaar in tabletten. Er zijn twee verschillende tabletten, één met een lage dosering en één met een hoge dosering. De tablet met de lage dosering bevat 4,5 mg pitolisant, die met de hoge dosering 18 mg. Wakix kan alleen worden verkregen op doktersrecept. Het middel wordt in de praktijk voorgeschreven door artsen die ervaring hebben met de behandeling van narcolepsie.

De aanbevolen dosis is 9 mg per dag gedurende de eerste week van de behandeling. Het middel dient ’s ochtends bij het ontbijt te worden ingenomen. Na de eerste week kan de dosis eventueel aangepast worden (verhoogd of verlaagd). De maximum voor de tweede week is 18 mg per dag. In de derde week kan de dosis eventueel verder verhoogd worden naar 36 mg per dag. Wakix moet altijd gebruikt worden in de laagste werkzame dosis. Wakix dient altijd te worden gebruikt ín de laagste werkzame dosis.

Voor patiënten met een slecht werkende lever of slecht werkende nieren is de maximale dosering 18 mg per dag.

Bijwerkingen

Net als andere geneesmiddelen geeft pitolisant ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Synoniemen

tiprolisant, BF2.649, BF 2649

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de samenvatting van het EPAR van dit product. Het EPAR is het ‘European Public Assessment Report’. Het is een rapport dat geschreven is door het ‘European Medicines Agency’ en dat informatie bevat over werking, bijwerkingen, dosering etc. van geneesmiddelen die in de Europese Unie op de markt worden gebracht.

Scroll naar boven